FollowThis Archieven - Utilities

Follow This, de beweging van groene aandeelhouders Shell, krijgt bijval van de Vereniging Effectenbezitters (VEB). Een paar dagen voor de aandeelhoudersvergadering van Shell vraagt de VEB Shell meer inzicht te geven aan de invulling van het Klimaatakkoord van Parijs.

‘Shell moet aandeelhouders beter inzicht geven in de manier waarop het bedrijf zich conformeert aan de Parijse akkoorden over het klimaat,’ zegt Paul Koster, directeur van de VEB, die de belangen van particuliere en institutionele beleggers behartigt.

De inhoud van de resolutie van Follow This sluit aan bij de oproep die de VEB eind vorig jaar deed in haar jaarlijkse speerpuntenbrief aan alle beursgenoteerde ondernemingen in Nederland.  ‘Het is essentieel voor beleggers dat bestuur en commissarissen transparant zijn over hun visie op klimaat gerelateerde kansen en risico’s voor de onderneming,’ zegt Koster.

Reactie Follow This

‘We zijn heel blij met deze aankondiging voorafgaand aan de AVA,’ zegt Mark van Baal van Follow This, ‘aangezien een organisatie als de VEB andere beleggers over de streep kan trekken. De positie van de VEB laat zien dat meedoen aan de energietransitie veel meer is dan een wettelijke of morele verplichting, maar gewoon goed is voor de aandeelhouderswaarde.’

De aandeelhoudersvergadering van Shell is dinsdag 23 mei, maar de meeste grote beleggers stemmen vooraf. Hoewel de resolutie naadloos aansluit bij het beleggingsbeleid van de meeste beleggers, waarin bedrijven worden aangespoord zich te conformeren aan het Klimaatakkoord van Parijs, vreest Follow This dat een groot deel van de beleggers het negatieve stemadvies van Shell zal volgen.

Van Baal: ‘Hoeveel procent de resolutie uiteindelijk haalt is afhankelijk van hoe goed geïnformeerd en hoe consequent de institutionele beleggers zijn. Institutionele beleggers en pensioenfondsen kunnen Shell op de aandeelhoudersvergadering aansporen om zich te conformeren aan het Klimaatakkoord van Parijs.’

Update steun voor groene Shell-resolutie

Ook de Zwitserse Ethos Foundation, die meer dan 220 Zwitserse pensioenfondsen en institutionele beleggers vertegenwoordigt, heeft Shell-aandeelhouders aangespoord voor de resolutie te stemmen. De Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling (VBDO) sprak eerder zijn steun uit.