Ineos Archieven - Utilities

Chemiebedrijf Ineos gaat de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar doen in de haven van Antwerpen. Het gaat om een totale investering van 2,7 miljard euro. Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag. De gesprekken zijn nog niet helemaal afgerond, maar ‘de belangrijkste hordes in het dossier zijn genomen’. Het bedrijf was ook in gesprek in Rotterdam. 

De chemiegigant wil in de Antwerpse haven, waar het al aanwezig is met productie-installaties, twee fabrieken bouwen. Een van de twee is een kraker die ethaangas omzet in ethyleen. Dat is een belangrijke grondstof in de chemiesector. Ook wil het bedrijf een propaandehydrogeneringsfabriek (PDH) bouwen. Die zet propaangas om in propyleen.

Al eerder waren de plannen bekend, alleen de locatie nog niet. Begin juli 2018 werd duidelijk dat de hydrogeneringsfabriek 750.000 ton propaan per jaar gaat omzetten in propeen. De capaciteit van de ethaankraker werd toen nog niet bekend gemaakt.

Schaliegas

Oprichter en CEO van Ineos Jim Ratcliffe benadrukte in juli dat deze investeringen alleen mogelijk zijn door de schaliegasrevolutie in de VS. Daar zal een groot deel van de grondstoffen vandaan komen. Eerder investeerde Ineos twee miljard dollar in acht speciale schepen. Daarmee kan het jaarlijks meer dan 800.000 ton ethaangas bij -90 graden Celsius uit de Verenigde Staten naar Europa importeren.

Volgens De Tijd zou de keuze van Ineos uiteindelijk op Antwerpen zijn gevallen, omdat de meeste afnemers van de grondstoffen uit de nieuwe fabrieken zich in de Vlaamse haven bevinden.

Borealis wil op haar productiesite in Kallo een fabriek bouwen voor propaandehydrogenering. Het bedrijf heeft een vooronderzoek afgerond en begint nu aan de FEED-fase (front-end engineering design). Als ook die fase is afgerond, volgt in het derde kwartaal van 2018 de definitieve beslissing over de investering. De start-up van de fabriek is gepland voor begin 2022.

De geplande fabriek voor propaandehydrogenering (PDH) krijgt een capaciteit van 740.000 ton per jaar. De technologie is van Honeywell UOP. Het gaat om de Oleflex-technologie die als betrouwbaar bekend staat en selectief waterstof uit propaan haalt. Daarmee wordt propeen on-purpose geproduceerd. Dit in tegenstelling tot stoomkrakers die uit grondstoffen als nafta ook propeen produceren, maar dan als bijproduct.

Kallo

Borealis heeft als vestigingsplaats voor haar productiesite in Kallo gekozen vanwege de logistieke positie en de ervaring met propeenproductie en -verwerking. Een van de bestaande fabrieken in Kallo produceert ook propeen door dehydrogenering van propaan. Daarnaast staat er een polypropeenfabriek op de productiesite.

Partner

Oiltanking Antwerp Gas Terminal zal de logistieke partner van Borealis worden voor de handling van propeen en propaan. Het gaat om een lange-termijncontract en Oiltanking bouwt daarvoor een nieuwe opslagtank voor propaan met een capaciteit van 135.000 kubieke meter. Het waterstof dat bij het proces vrijkomt, wordt verkocht aan Air Liquide, ook volgens een lange-termijnovereenkomst.

Ineos

Borealis is niet de enige die serieus een on-purpose investering in propeen overweegt. In juni dit jaar kondigde Ineos ook al aan naar een locatie te zoeken voor een nieuwe PDH-plant in Europa, waarbij Antwerpen als mogelijke vestigingsplaats werd genoemd. Deze fabriek zou een capaciteit van 750.000 ton per jaar krijgen.