InnovatieLink Archieven - Utilities

Jules Dock en ECE Offshore zijn de winnaars van de juryprijs resp. de publieksprijs van de Offshore Wind Innovators Award 2017. Deze award is op 6 december voor het eerst uitgereikt tijdens de Netherlands Offshore Wind Q-meeting die Siemens en Van Oord elk kwartaal organiseren.

De prijs is in het leven geroepen door Offshore Wind Innovators, een community die beoogt de zichtbaarheid van innovatieve ondernemers te vergroten. De Offshore Wind Innovation Award betekent een erkenning van de Nederlandse innovatiekracht binnen deze jonge en dynamische sector.

Een jury van deskundigen heeft de inzendingen beoordeeld op de mate van innovatie, de sociale en economische impact en ondernemerschap. De jury bestond uit Bert Stuij ( RVO Duurzaam & Klimaat subsidieprogramma’s), Ernst van Zuijlen (GROW) en Bart Blokhuis (PDENH).

De winnaar van de juryprijs is Jules Dock met de lichtgewicht Composite Tower. Naar de mening van de jury raakt het innovatieve concept een essentiële snaar in het streven naar kostenverlaging. Wat de jury vooral aanspreekt is dat dit een out-of-the-box innovatie betreft die in potentie een positieve invloed heeft op alle fases – van bouw tot installatie –  van offshore windparken. Dat er reeds schaaltesten zijn uitgevoerd met goede kennispartners, verhoogt de (technische) geloofwaardigheid.

Na de pitch van de drie finalisten, heeft de zaal met zo’n 130 vertegenwoordigers uit de offshore windindustrie gestemd voor de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs is ECE Offshore. Volgens de jury laat ECE Offshore zien dat het OASYS systeem werkelijk marktpotentieel heeft aangezien het reeds operationeel is. De innovatie toont maatschappelijk relevantie aan doordat het systeem directe bijdraagt aan de kostenbesparing.

De winnaars krijgen een mentorschap van een industriële partij en een resultaatgerichte workshop ‘The next business challenge’ aangeboden. Ook zullen de genomineerden als spreker optreden tijdens het Offshore Seminar op 15 februari 2018.

De drie finalisten waren:

ECE Offshore: OASYS – akoestisch offshore systeem

OASYS Cable is een kabel monitoring systeem dat op het kabellegschip bevestigd wordt. Het detecteert real-time de kabelgeometrie en kabelintegriteit. Bovendien kan de landingsplek van de kabel worden vergeleken met de geplande positie.

Next Ocean: Wave Predictor

De Wave Predictor voorspelt wanneer en waar hoge golven voorkomen. Dit stelt offshore-operators in staat om een optimale periode te kiezen om werkzaamheden uit te voeren in plaats van te wachten op betere omstandigheden of te hopen op het beste.

Jules Dock: lichtgewicht composiet masten

Composiet masten voor de offshore windindustrie bieden een lichtgewicht oplossing voor grote en zware constructies. In een 10 MW windturbine is 240 ton staal niet meer nodig.

InnovatieLink, TKI Wind op Zee en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) geven tijdens de WindDays Conference het startsein van een community voor Offshore Wind Innovators. Dit netwerk is bedoeld om innovaties van met name innovatieve MKB-ondernemers sneller op de markt voor offshore windenergie te krijgen. Een groep van vijftig bedrijven en organisaties heeft zich inmiddels aangesloten. De initiatiefnemers verwachten een groei naar honderden bedrijven uit alle windstreken van Nederland.

Het aandeel windenergie op zee in Europa wordt in de komende jaren opgeschroefd tot meer dan tien gigawatt (GW) en staat ongeveer gelijk aan de sluiting van vijf kolencentrales. Er moeten twee windturbines per week worden neergezet totdat er op de Noordzee een oppervlak van circa 2,5 keer de Flevopolder is volgebouwd. Al die enorme molens moeten na de bouw draaiende gehouden worden, wat ongeveer tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen oplevert.

Zichtbaar en vindbaar

Innovaties zijn noodzakelijk om deze klus op een steeds goedkopere en milieuvriendelijke manier te klaren. Innovatieve ondernemers in het MKB leveren hierbij vaak verrassende oplossingen voor bijvoorbeeld het verbeteren van inspecties, het plegen van onderhoud, het reduceren van kosten en het aanleveren van logistieke oplossingen. ‘In de praktijk staan deze ondernemers voor drie belangrijke uitdagingen: het aantrekken van financiering en het vinden van een launching customer voor de innovatie. Het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van deze bedrijven helpt daarbij’, aldus Chris Bruijnes, directeur InnovatieLink.

Offshore Wind Innovators is bedoeld voor alle bedrijven die betrokken zijn bij innovaties in de offshore windindustrie. Al meer dan vijftig business partners, zowel  innovatieve MKB-ondernemers als grote concerns, investeerders, havenbedrijven, innovatiehubs en mediapartners, hebben zich aangesloten.