Isatis Online Results Archieven - Utilities

Jaarlijks doet de Consumentenbond, in samenwerking met Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu, onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Is jouw leverancier wel écht zo groen als deze beweert? Op basis van een aantal criteria stelden deze organisaties een ranglijst samen.

Groen voor consumenten tegenover groen voor bedrijven

De vraag van consumenten naar groene energie wordt steeds groter. En gelukkig wordt de energie die ook écht groen geleverd wordt aan de consument ook steeds meer. Vorig jaar had 64% een groen energiecontract. Hoe anders is dat bij bedrijven. Wel 80% van het totale elektriciteitsverbruik gaat naar de zakelijke markt. Deze markt verbruikt voornamelijk grijze energie en heeft ook geen grote vraag naar groene. Voor een consument kost een groen contract misschien een paar tientjes meer, voor een bedrijf kan dat flink oplopen.

Ranglijst

Om consumenten meer inzicht te geven in de herkomst van hun energie is deze lijst bedacht. De energieleveranciers worden gerankt op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Dit jaar mogen drie energieleveranciers de beker voor de eerste plaats omhooghouden. Dat gaat om ‘Pure Energie’, ‘Qurrent’ en ‘om’. Alle drie scoorden zij een 10. Op de hielen achterna gezeten door ‘Vandebron’ met een 9,6 en ’Powerpeers’ met een 9.

De lijst wordt afgesloten door ‘E-ON’ met een magere 3,3.

Traceerbare stroom
Vaak is de herkomst van de stroom moeilijk te achterhalen. Het is een wirwar van verschillende bedrijven die gesplitst zijn met complexe verkoopconstructies. Daarnaast zijn bepaalde energiebedrijven er ook niet erg open over.

 Overstappen naar groen

Wil je overstappen naar een (meer) duurzame energieleverancier? Energie vergelijken is online erg eenvoudig. Vul via een energievergelijker je verbruik in en zie direct welke energieleverancier voor jou het groenst én het voordeligst is. Op het stroometiket van de verschillende energieleveranciers zie je welk soort energie je ontvangt.

 

Overstappen naar groene energie doe je vervolgens binnen een paar klikken.