Shell Venster Archieven - Utilities

In Shell’s eigen magazine Shell Venster, kijkt topman Ben van Beurden terug op afgelopen jaar en gaat in op de rol van Shell in de energietransitie. Zo blijft het naar eigen zeggen grootste energiebedrijf investeren in de exploratie van olie en gas. Maar Shell wil ook bescheiden instappen in de elektriciteitsmarkt.

Van Beurden zegt in het interview dat hij verwacht dat Shell gemiddeld tussen de een à twee miljard dollar per jaar zal investeren in New Energies, de duurzame Shell-dochter. ‘Het zal in brokken komen als we bedrijven kopen om te groeien. Er zijn wel drie zaken essentieel voor de aanpak in dit nieuwe gebied: bescheidenheid, discipline en overtuiging’, aldus Van Beurden. ‘Bescheidenheid omdat, ook al hebben we al de nodige kennis in huis, het toch een relatief nieuw gebied voor ons is. Er valt nog een hoop te leren. Discipline omdat het zakelijk verstandig moet zijn en omdat we echt moeten willen leren. En overtuiging omdat we dit moeten oppakken als een kans. Om te slagen zullen we enkele risico’s moeten nemen. We zullen niet slagen als we geen nieuwe gebieden weten te ontsluiten.”

Van Beurden ziet een verantwoordelijkheid van Shell om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen. Het bedrijf wil zowel zijn eigen CO2-footprint verlagen als dat van zijn klanten. Daarvoor moet worden ingezet op meer biobrandstoffen, waterstof en elektriciteit in het energiesysteem. Ook denkt de topman dat moet worden gekeken naar de mogelijkheden van CCS of compensatie van de CO2-uittoot.’