VCA Nederland Archieven - Utilities

Elk jaar gebeuren in ons land ruim 200 duizend werkgerelateerde ongelukken, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Gemiddeld zestig keer per jaar valt daarbij een dodelijk slachtoffer te betreuren. Veiligheid op de werkvloer blijft dus onverminderd om aandacht vragen. VCA helpt daarbij, door het veiligheidsbewustzijn van werknemers in risicovolle werkomgevingen te toetsen en te certificeren.

Met certificering volgens de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) kunnen zowel personen als bedrijven aantonen dat ze werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. Werknemers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving tonen met een VCA-certificaat aan dat ze basiskennis hebben van veiligheid op de werkvloer en weten hoe ze veilig en gezond hun werk moeten doen. Opdrachtgevers besteden steeds vaker klussen alleen uit aan VCA-certificeerde organisaties en dus is het niet vreemd dat steeds meer werkgevers in bijvoorbeeld de bouw en de industrie om een VCA-certificaat vragen als ze mensen in dienst nemen.

VCA-persoonscertificering

Er zijn drie verschillende soorten VCA-persoonscertificering. Het certificaat VCA Basis (of B-VCA) is daarvan de meest bekende. Hiermee tonen werknemers die werken bij organisaties met een verhoogd veiligheidsrisico hun basiskennis van veilig en gezond werken aan. Voor (meewerkend) leidinggevenden en ZZP’ers in risicovolle werkomgevingen is er VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus tenslotte kunnen zich certificeren volgens VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus).

Cursus, e-learning of los examen?

Een VCA-certificaat kan op verschillende manieren worden gehaald. Er kan worden gekozen voor een voor een ‘traditionele’ klassikale VCA cursus, een online training of voor een los VCA examen waarop de cursist zich zelfstandig voorbereidt. Er zijn in ons land tal van aanbieders van VCA-cursussen, van gerenommeerde beroepsopleiders tot kleine ‘eenmanszaken’. Het is daarom goed om er bij de keuze voor een VCA-aanbieder op te letten dat deze voldoet aan de eisen van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Ook moet het VCA-examen waarmee de cursus wordt afgesloten worden verzorgd door een erkend examenbureau.

VCA proefexamen

Zoals bij elk examen geldt ook hier dat een goede voorbereiding het halve werk is. VCANederland, een van Nederlands grootste aanbieders van VCA-opleidingen, helpt kandidaten voor het VCA-examen hiermee met proefexamens van alle VCA-varianten. Net als het officiële VCA examen bevat ook het VCA proefexamen van VCANederland verschillende vraagvormen, van multiple choice tot combinatie- en rankingvragen. De proefexamens VCA bestaan uit evenveel vragen als de officiële examens en ook de tijd de aanstaande examenkandidaten daarvoor krijgen is even lang als bij het echte examen.

Gratis oefenen

Er kan onbeperkt worden geoefend met de VCA proefexamens van VCANederland. Nadat een deelnemer een examen heeft afgerond, verschijnen direct alle antwoorden en is duidelijk of hij of zij geslaagd zou zijn of niet. Deelnemers hoeven hiervoor geen account aan te maken en ook geen adresgegevens achter te laten. Het VCA proefexamen van VCANederland werkt op alle mogelijke devices, dus deelnemers kunnen oefenen waar en wanneer ze maar willen.

Kijk hier voor meer informatie over het VCA-certificaat, VCA-cursussen en de proefexamens van VCANederland.

Nog steeds gebeuren er in ons land elk jaar vele honderden bedrijfsongevallen. Met name voor werknemers die actief zijn in risicovolle werkomgevingen is het daarom erg belangrijk dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen. De VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Met een VCA-certificaat laat je als professional zien dat je weet hoe je veilig en gezond kunt werken. Niet vreemd dus dat een VCA-certificaat vaak wordt gevraagd en dat opdrachtgevers er steeds meer voor kiezen om klussen alleen te gunnen aan VCA-gecertificeerde leveranciers. VCA is dan ook niet meer weg te denken in sectoren als de bouw, de petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing en de uitzendbranche.

Drie verschillende VCA-certificaten
Er zijn drie VCA-varianten: VCA Basis (ook bekend als B-VCA) , VCA VOL en VIL-VCU. Bezitters van een VCA Basis-certificaat laten zien dat ze basiskennis hebben van de voorschriften uit de VGM-checklist en dus veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen. VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) bevat specifieke kennis voor leidinggevenden die actief zijn in risicovolle werkomgeving en ZZP-ers en VIL-VCU is er voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

VCA-cursus volgen
Als je werkt (of wilt gaan werken) in een bedrijfstak met een verhoogd risico op arbeidsongevallen kun je op verschillende manieren een VCA-certificaat halen: met een klassikale cursus, een online training of door zelfstandig een cursusboek door te nemen en daarna VCA-examen te doen. Voor welke variant een cursist kiest hangt af van zijn eigen voorkeur. Wél is het goed om te kiezen voor een VCA-opleider met het keurmerk van de NRTO (de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Cursisten kunnen er dan zeker van zijn dat de cursus voldoet aan de geldende eisen voor onder meer lesstof en docenten.

Meer informatie: www.vcanederland.nl.