Campus voor schone energie via batterijopslag - Utilities
nieuws

Campus voor schone energie via batterijopslag

Publicatie

4 sep 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

batterijen

Op de Technology Base bij vliegveld Twente wordt een R&D campus gebouwd voor de ontwikkeling van de volgende generatie batterijen. De komende vijf jaar moet het voor tweeduizend mensen werk opleveren. Zij gaan technologieën ontwikkelen voor schone energie via batterijopslag. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro.

De campus is een initiatief van Lithium Werks, een bedrijf dat lithium-ijzer-fosfaat accu’s (LFP) produceert. Bestuursvoorzitter Kees Koolen: ‘Hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag laag is. Deze mismatch tussen vraag en aanbod betekent dat het nog steeds nodig is om conventionele kolen- of gascentrales te hebben. Met slimme oplossingen voor energieopslag en -transport zal de energie op het juiste moment en op de juiste plaats beschikbaar zijn. Dit vereist zowel voldoende batterijcapaciteit – we moeten veel meer batterijen produceren – als kunstmatige intelligentiesoftware.’

Lithium Werks werkt samen met Universiteit Twente, ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. De campus wordt in fases gebouwd. Het eerste gebouw moet er eind 2019 staan en daar kunnen driehonderd mensen aan het werk.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West