Canadees bedrijf haalt veel goedkoper CO2 uit lucht - Utilities
nieuws

Canadees bedrijf haalt veel goedkoper CO2 uit lucht

Publicatie

10 jun 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2, CO2 als grondstof

Het Canadese bedrijf Carbon Engineering werkt aan een betaalbare en opschaalbare manier om CO2 uit de atmosfeer te vangen. Afgelopen week publiceerde het een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Het bedrijf claimt dat zijn techniek inmiddels zes keer goedkoper is dan alternatieven.

Waar het bij concurrenten zoals het Zwitserse Climeworks nog 600 dollar per ton kost, ligt de verwachte prijs bij het bedrijf in Canada  flink lager: tussen de 94 en 232 dollar per ton geoogste CO2. De nieuwe studie moet daarom een discussie over de kosten uitlokken. ‘We proberen directe luchtopvang op een serieuze manier te commercialiseren. En om dat te doen, moet iedereen in de toeleveringsketen aanwezig zijn’, stelt oprichter van Cabon Engineering David Keith, tevens klimaatfysicus van Harvard, in Nature.

Synthetische brandstof

De extractie-installaties van het bedrijf in Squamish, nabij Vancouver, gebruiken waterkracht om de CO2 uit de lucht te halen. De volgende stap is het economisch aantrekkelijk maken van het proces. Dit hangt sterk af van factoren die per locatie verschillen, zoals de hoeveelheid energie die nodig is voor de extractie en beschikbare subsidies. Juist daarom werkt het bedrijf aan een techniek om de opgevangen CO2 om te zetten in synthetische brandstof. De CO2 wordt gecombineerd met waterstof, dat wordt gemaakt door de elektrolyse van water.

CO2-belasting

De brandstof die hieruit voortkomt, kan op zichzelf worden gemengd of gebruikt als benzine, diesel of vliegtuigbrandstof. Wanneer die wordt verbrand, stoot het dezelfde hoeveelheid CO2 uit die het heeft gebruikt om het te maken, dus het is effectief CO2-neutraal. Wel kost het nog altijd meer dan een vat olie, waarmee het vooralsnog alleen aantrekkelijk is op plekken waar een CO2-belasting geldt, waaronder Canada.

 

 

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West