CapDI-ontziltingstechnologie van Voltea ingezet voor landbouw - Utilities
nieuws

CapDI-ontziltingstechnologie van Voltea ingezet voor landbouw

Publicatie

2 jan 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Deelnemer en publieksprijswinnaar van de Waterinnovator of the Year verkiezing 2013 Voltea zet zijn CapDI-technologie sinds kort ook in ten bate van de landbouw. Verzilting is een groot probleem voor met name de bollenteelt. Een praktijktest laat zien dat het mogelijk is om grondwater voor te behandelen voordat het als gietwater wordt ingezet.

Net als de industrie, kampt ook de Nederlandse landbouw met verzilting. Met name tulpenbollen zijn zeer gevoelig voor zout grondwater. Door verdroging komt het steeds vaker voor dat zout grondwater omhoog komt. Maar ook kwelwater kan landbouwgrond verzilten. Nu zijn er gewassen die zoutminnend zijn, maar bloembollen zijn dit allerminst. Vandaar dat de Wageningen Universiteit (WUR) een praktijktest liet uitvoeren met de Membrane Capacitive De-Ionization’ (CapDI) technologie van Voltea. En met succes. Hoewel het systeem nog relatief duur is en onderhoudsgevoelig, is het wel in staat om de helft tot 95 procent van het zout uit het water te verwijderen. En daarmee werkt het beter dan reverse osmosis.

Waar RO onder hoge druk veel water door membranen leidt om uiteindelijk het zout over te houden, haalt de CapDI-technologie juist het zout uit het water. Dit doet Voltea door gebruik te maken van de elektrische lading van ionen. De werking is vrij eenvoudig: twee platen (elektrodes) met de dikte van een velletje papier worden van een lichte spanning voorzien, de ene een positieve en de andere een negatieve. Wanneer water tussen de elektrodes wordt geleid, trekken de positieve ionen (zoals natrium Na+ en calcium Ca2+) naar de negatieve elektrode en de negatieve  ionen (zoals chloride Cl- en carbonaat CO32-) naar de positieve kant. De elektrodes zijn daarbij voorzien van een membraan dat alleen de gewenste (positieve dan wel negatieve) ionen doorlaat. Regeneratie van de verzadigde elektrodes is daardoor heel eenvoudig. Men draait de spanning om en de ionen komen, geconcentreerd, terug in de waterstroom. Doordat de membranen de ionen nu tegenhouden, kunnen ze eenvoudig worden afgevoerd.

CapDI werkt niet als het zoutgehalte te hoog is, waardoor de kustregio afvalt. In theorie zouden kwekers van  tulpen die grondwater tussen de twintig en vijftig centimeter diep onttrekken de technologie op twaalf procent van het areaal kunnen toepassen. De kosten wegen in Nederland nog niet op tegen de baten, maar in landen met meer waterstress zou het nu al een oplossing kunnen bieden. Bovendien is Voltea nog druk bezig met het verder ontwikkelen van de membranen en productieverbetering.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.