Certificering voor stoomprofessionals - Utilities
nieuws

Certificering voor stoomprofessionals

Publicatie

14 mrt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De Nederlandse industrie gebruikt nog zeer veel stoom in zijn processen. Zo gebruikt de voedingsmiddelenindustrie stoom voor het bereiden, bewerken of drogen van producten. Ook de papierindustrie zet stoom in voor zijn droogprocessen, terwijl de chemie stoom gebruikt als veilig medium in explosiegevoelige zones of in kraakprocessen. Het Stoomplatform schat dat er in Nederland zo’n drieduizend keuringsplichtige stoominstallaties staan. Desondanks wordt op de technische opleidingen nauwelijks aandacht besteedt aan het bedrijven van stoominstallaties. Die lacune vult het Stoomplatform op, samen met partners Bureau Veritas, Energie Consult Holland, Energy Technology Services en Cbex. Daarbij bepaalt het Stoomplatform de examenstof en de certificering, terwijl de opleidingsinstituten de cursisten de nodige kennis bijbrengen.

 

Basismodules

Vooralsnog richt de VPS-certificering zich op twee basismodules: de basismodule Stoomopwekking voor iedereen die werkt in een ketelhuis en de Basismodule Stoomverbruik voor diegenen die werken met stoominstallaties in het productieproces. Aanvullend biedt het Stoomplatform een aantal extra modules aan. Zo kan men zich ook laten certificeren voor cilindrische ketels. In de toekomst komen daar nog andere modules bij zoals een basismodule verbruik en een extra module voor waterpijpketels.

Wie het VPS-certificaat wil halen, moet zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. De voorbereiding op de examinering wordt verzorgd door Bureau Veritas, Energie Consult Holland en Energy Technology Services. Afhankelijk van de kennis en ervaring van de cursist kan zo’n opleiding in gemiddeld drie dagen worden afgerond. Daarna volgt een multiple choice toets en een praktijktoets bij de installatie waar de cursist verantwoordelijk voor is.

 

Het bestuur van het Stoomplatform hoopt in de toekomst dat vele andere opleiders volgen om gezamenlijk het VPS certificaat in kennis en kracht te laten groeien. Vandaag zijn ook de eerste examinators beëdigd zodat zij de praktijkexamen binnen stoomopwekking mogen afnemen.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.