Chemelot gaat voor klimaatneutrale chemiesite in 2050
Publicatie
23 mei 2018
Categorie
Het Nieuwe Produceren
Soort
nieuws
Tags
Chemelot
Chemelot ontvouwde haar plannen en ambities voor een klimaatneutrale site in 2050. Door aardgas en nafta gedeeltelijk te vergroenen, en over te stappen op duurzame elektriciteit, denkt het chemiepark zijn CO2-uistoot in 2030 met de helft te reduceren. In 2050 zou het park zelfs klimaatneutraal moeten zijn.
Chemelot heeft de afgelopen tijd met op het chemiepark gevestigde bedrijven, zoals SABIC, OCI en DSM, de Brightlands Chemelot Campus en overheden hard gewerkt aan een concreet plan voor een volledig klimaatneutrale chemiesite in 2050. Volgens een woordvoerder van Chemelot is het is een ambitieus plan waarbij de betrokkenheid en inzet van de overheid hard nodig is.
Op sommige terreinen moeten er nog technieken worden ontwikkeld en soms moet er wetgeving worden aangepast of infrastructuur worden aangelegd. Daarnaast is het noodzakelijk dat er robuuste financiële arrangementen worden ontwikkeld om zaken te kunnen realiseren.
In het voorstel zijn de hoofdlijnen van de plannen voor 2050 beschreven met de daarbij behorende randvoorwaarden. Daarnaast is er een concrete lijst van projecten opgenomen voor een mogelijke CO2-reductie van circa vijftig procent in 2030.
Deze vergroening vindt plaats op basis van de volgende vijf programmalijnen:
- Elektrificatie op basis van groene energie
- Grondstofvergroening
- Circulair
- Procesverbetering en -optimalisatie
- CCS en CCU
Vergroenen
In de huidige situatie krijgt Chemelot twee grote fossiele stromen per buisleiding binnen; aardgas en nafta. Deze worden gebruikt als grondstof en energiedrager. Door deze stromen te vergroenen en voor de energievoorziening over te schakelen op duurzame elektriciteit, kunnen alle fabrieken binnen Chemelot verduurzamen. De grote mate van verbondenheid tussen de fabrieken biedt een unieke kans, maar maakt ook dat de verschillende stappen uitermate gecoördineerd moeten verlopen. Om deze visie tot werkelijkheid te maken, is ontwikkeling van technologie nodig door middel van proefprojecten en – op langere termijn – demoprojecten.
CCU en CCS
Op weg naar 2050, kan het chemiecluster tot 2030 al een aantal stappen in de goede richting zetten, op het gebied van gedeeltelijke vergroening van de twee grondstoffen en gedeeltelijke elektrificering. Daarnaast zijn er nog stappen mogelijk in energie-efficiëntie, de reductie van N2O, de inzet van CO2 als grondstof (CCU) en CO2-afvang en -opslag (CCS) als tijdelijke oplossing.
Chemelot heeft deze plannen ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Provincie Limburg en zal in de komende tijd verder werken aan de praktische vertaling en uitwerking van de plannen.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
RWE wil waterstof produceren uit organisch afval
20 nov 2020Energiebedrijf RWE heeft plannen om op Chemelot circulaire waterstof te maken uit organische reststromen, zoals Limburgs afval. Het circulaire waterstof kan aardgas vervangen bij de...

Industrielinqs LIVE: web-talkshow over (ont)koppeling olie en chemie
24 apr 2020De Industrie draait doorrrr! Maar hoe? Tijdens de tweede Industrielinqs LIVE gaan we op 6 mei (09:00 – 10:30 uur) in op de olie-industrie en...

Chemelot blijft ambitieus op gebied van verduurzaming
25 feb 2020Chemelot en DSM hebben het Masterplan Chemelot 2030 gepresenteerd. Dit Masterplan is een vervolg op de Visie 2025 uit 2016. Het is ontwikkeld als een...

Opkomende stoffen vertragen lozingsvergunning Chemelot
1 okt 2019De aanvraag voor een nieuwe lozingsvergunning van Sitech Services is volgens Waterschap Limburg te laat ingediend. Sitech spreekt van overmacht vanwege de veel gedetailleerdere uitvraag...
