Mark Williams: Chemie en energiesector moeten intensief samenwerken - Utilities
nieuws

Mark Williams: Chemie en energiesector moeten intensief samenwerken

Publicatie

7 dec 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Industry & Energy, Sabic

Vice president Europe van Sabic Mark Williams ziet een belangrijke rol voor de chemische industrie in de energietransitie. Om alternatieven te vinden voor fossiele brand- en grondstoffen, zou de chemie dan ook intensief moeten samenwerken met de energiesector. Sabic doet zelf alvast een duit in het zakje met de grootste CCU-project ter wereld. Tijdens het congres Industry & energy 2018 spreekt Williams over CCU, elektrochemie en carbon productivity.

Het Akkoord van Parijs heeft ook de chemische sector op scherp gezet. De VNCI liet met zijn Routekaart 2050 Chemistry for Climate zien dat negentig procent emissiereductie mogelijk is. Om dat te bereiken zullen alle routes moeten worden bewandeld. Sabic neemt die rol zeer serieus en investeert al in CO2-uitstoot besparende maatregelen. Williams: ‘We zijn echt met heel veel innovatieve projecten bezig. Onder andere hier in Nederland onderzoeken we nadrukkelijk de mogelijkheden om afvalplastic te recyclen.

En er is meer. Wist je dat Sabic ’s werelds grootste installatie heeft op het gebied van CCU? In Saudi-Arabië nog wel. Echt, Arabische bedrijven zijn op het gebied van verduurzaming vaak veel verder dan we denken.’ Op het grote petrochemische complex van Sabic in Jubail heeft het Duitse Linde gas een paar jaar geleden ‘s werelds grootste installatie gebouwd dat CO2 als grondstof gebruikt. De fabriek comprimeert en zuivert ongeveer 1.500 ton ruwe kooldioxide per dag afkomstig van twee nabijgelegen ethyleenglycolfabrieken. Het gezuiverde gasvormige CO2 wordt geleverd aan drie fabrieken voor productie van methanol en ureum. Daarmee wordt elk jaar naar schatting 500.000 ton CO2-uitstoot bespaard.

 

Industry & Energy 2018

When electrons power molecules

Wanneer: 13 december 2018

Waar: Brightlands Chemelot Campus, sittard-geleen (nl)

Mark Williams, Vice President Europe van Sabic, is keynotespreker op het Congres Industry & Energy. Deze dag staat in het teken van elektrochemie, CCU en industriële technologie in de energietransitie. Zo zal Eric de Coninck van ArcelorMittal ingaan op de uitdagingen van carbon capture and usage (CCS) met behulp van duurzame elektriciteit. Sustainability Leader Leon Jacobs van Sabic Europe gaat nog eens dieper in op het CCU-project van Sabic waar vijfhonderdduizend ton CO2 als grondstof dient voor de productie van ureum en ammoniak.

Voltachem geeft deze dag een overzicht van de stand van zaken van alle vormen van power-to-x. FME geeft inzicht in de technieken die nu al voorhanden zijn om zes megaton CO2 te besparen. Inschrijven kan nog tot 12 december.

Bron: Utilities

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West