Chemiebedrijven wisselen waterstof uit via pijpleiding - Utilities
nieuws

Chemiebedrijven wisselen waterstof uit via pijpleiding

Publicatie

15 mrt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘Dow, Yara en ICL-IP dragen hiermee bij aan het oplossen van een maatschappelijke uitdaging én aan het versterken van de economie. Ze zetten de industriesector in Zeeland nog beter op de kaart.’

De waterstof wordt uitgewisseld via een bestaande gaspijpleiding van Gasunie onder het Kanaal bij Terneuzen; deze loopt van DOW via ICL-IP naar Yara. De leiding wordt nu nog maar incidenteel gebruikt. Minister Kamp ondertekende in Sluiskil een overeenkomst met de betrokken bedrijven, de provincie Zeeland, Gasunie, Impuls Zeeland en de havens van Vlissingen en Terneuzen. De overeenkomst heet Green Deal Waterstof Symbiose.

 

Tegelijk besparen de drie bedrijven op energieverbruik. In eerste instantie leidt het tot een reductie van het gasverbruik, vergelijkbaar met dat van ongeveer 3000 huishoudens. In een volgende fase nemen de besparingen verder toe. Ook wordt het transport van waterstof over de weg naar ICL-IP met 70 tot 80 procent teruggedrongen. Dow Benelux in Terneuzen heeft waterstof over als restproduct bij het kraakproces. Bedrijven als Yara en ICL-IP hebben juist waterstof nodig als grondstof voor hun eindproducten.

 

Smart Delta Resources

De partijen beschouwen de samenwerking als een eerste stap in de totstandkoming van een regionale waterstofrotonde, waarbij chemiebedrijven onderling waterstof uitwisselen via pijpleidingen. De samenwerking is ook het eerste wapenfeit, de eerste businesscase, van de nagestreefde industriesamenwerking binnen het Smart Delta Resources Platform (SDR). In SDR werken elf energie- en grondstof intensieve industriële bedrijven in de Delta-regio met elkaar samen. Er staan circa 20 projecten op stapel.

 

Minister Kamp legde ook de eerste steen voor een nieuwe fabriek van Yara. De Noorse kunstmestmultinational investeert een kwart miljard euro in deze zogeheten Ureum-8 fabriek. De totale investeringen van Yara in Sluiskil in de afgelopen vijf jaar komen daarmee op 700 miljoen euro, terwijl de chemische industrie in Europa onder druk staat.

Minister Kamp: ‘Met deze investeringen toont een grote multinational als Yara vertrouwen in Nederland als vestigingsland en Zeeuws-Vlaanderen als strategische locatie. De bouw van de nieuwe fabriek is goed nieuws, niet alleen voor Yara, maar voor de hele regio.’

Grote industriële bedrijven als DOW, Cargill, SABIC en Yara zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in Zeeland. Van de totale beroepsbevolking van 161.000 mensen werken er 136.000 in de industrie en diensten.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.