Chinezen krijgen grootste en mooiste afvalenergiecentrale - Utilities
nieuws

Chinezen krijgen grootste en mooiste afvalenergiecentrale

Publicatie

24 feb 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De miljoenenstad Chenzen (inwoneraantal: 20 miljoen) kan zijn afval niet meer kwijt en de stortplaatsen leveren zo nu en dan zelfs gevaarlijke situaties op omdat er enkele al zijn ingestort. Vandaar dat de overheid besloot het afval dan maar te gaan verbranden. Als de Chinezen iets doen, doen ze het meteen goed en dus wordt de centrale niet alleen de grootste ter wereld, maar ook een van de mooist ontworpen. Hoewel de fabriek wat betreft opbouw hetzelfde is als de meeste afvalenergiecentrales, krijgt hij een schil waardoor de centrale volledig rond is. Door deze vorm te kiezen, beperken de ontwerpers de voetafdruk van de fabriek. Daardoor hoeft minder terrein te worden geëgaliseerd. In de centrale komt ook een bezoekerscentrum dat het publiek moet voorlichten over afval, recycling en energie. Het dak van het gebouw (66.000 vierkante meter) wordt vol gelegd met zonnepanelen (44.000 vierkante meter). De bezoekers kunnen ook het dak op en krijgen dan een panoramisch uitzicht op de stad Chenzen.

Rendement

De ontwerpers van de centrale reppen met geen woord over de toegepaste technologie, laat staan over rendementen. In de plannen staat in ieder geval niets over eventueel gebruik van de restwarmte. Chenzen ligt in het zuiden van China, dus stadsverwarming is in ieder geval niet nodig. Zonder het gebruik van restwarmte, neemt het rendement van een dergelijke centrale al snel af. Hoe dan ook is de oplossing voor het milieu een betere oplossing omdat de stortplaatsen die nu worden gebruikt veel methaan uitstoten door rottend afval. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan de kooldioxide die de afvalverbrandingsinstallatie zal uitstoten. Bovendien voorziet de centrale in een deel van de energievoorziening van de stad.

Meer centrales

De centrale moet als voorbeeld dienen voor de overige driehonderd centrales die de Chinese regering de komende drie jaar wil gaan bouwen. De bouw van de centrale in Shenzen start hoogstwaarschijnlijk dit jaar al of begin 2017 en zal in 2020 in gebruik worden genomen.  

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.