CO2-besparing met restwarmtebenutting - Utilities
nieuws

CO2-besparing met restwarmtebenutting

Publicatie

23 nov 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

ECN, engie, Tata Steel

Gerard Jägers van Tata Steel spreekt tijdens Industrie & Energie over het initiatief Waste Radiation Heat to Power and Steam (WRAPS). Een consortium werkt samen om de restwarmte van hoge temperatuur (700-1200⁰C) te benutten, die vrijkomt bij de productie van onder andere staal, metaal en glas. Hittepanelen zetten stralingswarmte om in elektriciteit en warm water en een Qpinch hittetransformator zet het vrijgekomen warme water in het proces om in stoom.

Naast het grote, langjarige HIsarna project voert Tata Steel diverse kortere projecten uit. De meest belangrijke en recente, ondersteund met een DEI subsidie van 1,5 miljoen euro vanuit de Topsector Energie, is wel het WRAPS (Waste Radiation to Power and Steam) in combinatie met het Q Pinch project. WRAPS heeft tot doel om de stralingswarmte die bij hoge temperaturen (700 tot 1200 Celsius) tijdens het proces vrijkomt, opnieuw te benutten.

Kern van het project zijn vijftig innovatieve siliciumpanelen die de stralingswarmte in stroom omzetten. Aan de achterkant van de panelen wordt van het koelwater vervolgens stoom op circa 100 ºC gemaakt. RGS Development uit Broek op Langedijk, een start-up die is voortgekomen uit ECN, ontwikkelde de Thermagy hittepanelen, ENGIE bouwt in licentie de Q Pinch warmtetransformator die de warmte achter de panelen in stoom omzet.

Stralingswarmte

Gerard Jägers, programmamanager energie-efficiency van Tata Steel: ‘Je kan geen staal gieten zonder dat er stralingswarmte vrijkomt. Al jaren gebruiken we de restwarmte uit onze processen als voorverwarming voor gas en verbrandingslucht. Tot voor kort konden we echter niet de hoge temperatuur stralingwarmte, vrijkomend uit slak en plakken staal, op een goede manier hergebruiken. Met de Thermagy panelen wordt dat wel mogelijk.’

Dergelijke energieopwekking uit stralingswarmte is gebaseerd op het zogenaamde Seebeck-effect (genoemd naar de Letse ontdekker in 1821). Volgens dit principe wordt op het grensvlak van meerdere metalen (dus in een legering als staal) het temperatuursverschil direct omgezet in elektrische spanning (of stroom). Daarom is de warmtetransformator van ENGIE ook essentieel: het verschil wordt immers geschapen door de hittepanelen aan de achterkant te koelen met water (waarvan weer stoom wordt gemaakt).

Parallelsessie CO2-besparing door restwarmtebenutting in staalindustrie

Gerard Jägers zal op het congres ‘Industrie & Energie 2017’ op 12 december bij FME te Zoetermeer spreken over de vorderingen met WRAPS en Q Pinch. Andere onderwerpen die tijdens de parallelsessies aan bod komen zijn: elektrochemie, warmtebenutting via stoomrecompressie, de financiering van energiebesparing, waterstoftechnologie en industriële symbiose.

Industrie&Energie 2017

Datum: 12 december 2017

Plaats: FME Zoetermeer, Zilverstraat 69

Inschrijven: www.utilities.nl/inschrijfpagina/jaarcongres2017

 

Fotocredit: Tata Steel
Bron: Utilities

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West