CO2-besparing door verlaging temperatuur aardgas - Utilities
nieuws

CO2-besparing door verlaging temperatuur aardgas

Publicatie

18 apr 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

aardgas, CO2-reductie, gas

Netbeheerder Liander verlaagt de temperatuur van het gas in bijna tweehonderd gasontvangststations met twee graden. Hierdoor wordt jaarlijks 5,4 kiloton CO2-uitstoot en 3 miljoen kubieke meter gas bespaard.

Bij de gasontvangststations komt het aardgas via het landelijke netwerk van netbeheerder Gasunie aan bij het regionale netwerk van Liander, om vervolgens verder gedistribueerd te worden. Op dit moment wordt het gas in die stations nog verwarmd tot vijf graden. Afgelopen periode hebben Liander en Gasunie onderzocht of de temperatuur kan worden verlaagd, zodat de verwarmingsketels minder hoeven te stoken.

Na succesvolle testen bij het gasstation in Gorredijk en de eerste toepassing in de praktijk op Terschelling is besloten om de temperatuur van het gas in bijna tweehonderd stations te verlagen naar drie graden. De gasbuizen kunnen de verlaging aan en het heeft geen effect voor klanten. Naar verwachting is de verlaging van de temperatuur in alle stations voor de zomer afgerond. Ook bij de andere netbeheerders wordt gekeken naar een soortgelijke aanpassing.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West