COBRAcable landt in Eemshaven - Utilities
nieuws

COBRAcable landt in Eemshaven

Publicatie

12 nov 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

elektriciteitsnet, hernieuwbare energie

In de Eemshaven is afgelopen weekend de kabel van de onderzeese elektriciteitsverbinding die tussen Nederland en Denemarken wordt gelegd aan land gebracht. Met deze stroomkabel kan een hele stad als Amsterdam van duurzame elektriciteit worden voorzien.

Vanaf het schip Ulisse op de Waddenzee is de kabel via een eerder geïnstalleerde pijp in de dijk aan land getrokken. Vervolgens wordt de kabel verbonden aan het converterstation dat één kilometer verderop in Eemshaven is gebouwd. Deze zogenoemde COBRAcable, die wordt gerealiseerd door hoogspanningsnetbeheerder Tennet en haar Deense counterpart Energinet, betekent een nieuwe stap in de energietransitie.

De aanleg van de COBRAcable speelt volgens de twee partijen een belangrijke rol in de verwezenlijking van de Nederlandse en Europese doelstellingen voor verduurzaming. De kabel zorgt voor een betere uitwisseling van duurzaam opgewekte energie, een reductie van de CO2 uitstoot, een meer geïntegreerde Europese energiemarkt en daardoor een dempend effect op de elektriciteitsprijzen in Nederland en Europa. Daarnaast draagt de COBRAcable bij aan de netstabiliteit in Nederland en Denemarken en verdient de kabel zichzelf meer dan terug, doordat de transportcapaciteit wordt geveild.

Kabelinstallatie

Kabelproducent Prysmian is verantwoordelijk voor de productie en installatie van deze 325 kilometer lange elektriciteitskabel. De elektriciteitskabel heeft een aluminium geleider met doorsnede van 2500 vierkante millimeter waarmee in totaal een capaciteit van zevenhonderd megawatt kan worden getransporteerd, op een spanningsniveau van 320 kilovolt gelijkspanning. Met deze Cobracable kunnen zo’n 700.000 huishoudens van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien. De diameter van een enkele kabel is 147 millimeter en het gewicht van de elektriciteitskabel in water is dertig kilogram per meter. De kabelverbinding bestaat uit twee gebundelde hoogspanningsgelijkstroomkabels (high Voltage Direct Current – HVDC) die vanaf een speciaal kabellegschip minimaal 1,5 meter in de bodem van de Noordzee wordt gelegd. Midden volgend jaar wordt het laatste kabeldeel van twintig kilometer gelegd in het Nederlands/Duitse Waddenzee gebied. Na een testperiode zal de complete kabelverbinding in het derde kwartaal van 2019 in bedrijf zijn.

Converterstation

Twee converterstations op land, één in Nederland en één in Denemarken, zijn nodig om de kabel aan te kunnen sluiten op het Nederlandse, respectievelijk Deense hoogspanningsnet. In de converterstations zal de elektriciteit worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom en vice versa. De transformator zorgt er vervolgens voor dat de spanning van de converter (320 kV) aangepast wordt aan de spanning van het Nederlandse net (380 kV), zodat dat de 700 megawatt die over de COBRAcable kan worden getransporteerd probleemloos wordt omgezet en aangesloten kan worden op de hoogspanningsnetten in Denemarken (400 kV) en in Nederland (380 kV).

Overige onderzeese elektriciteitskabels

De COBRAcable is niet de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding die TenneT aanlegt. In 2008 realiseerde TenneT de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen (capaciteit: zevenhonderd megawatt, lengte: 580 km) en in 2011 de BritNed-kabel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk (capaciteit: 1.000 MW, lengte: 260 km). Naast de nieuwe COBRAcable is TenneT momenteel bezig met de aanleg van NordLink. Deze onderzeese kabel tussen Duitsland en Noorwegen krijgt een capaciteit van 1.400 megawatt en zal naar verwachting in 2020 gereed zijn.

Bron: TenneT

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West