Onderzoek naar combinatie elektriciteitsopslag en waterstofproductie - Utilities
nieuws

Onderzoek naar combinatie elektriciteitsopslag en waterstofproductie

Publicatie

13 feb 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

battolyser

Proton Ventures en de Technische Universiteit Delft gaan onderzoek doen naar de nieuw ontwikkelde battolysertechnologie. Deze technologie combineert elektriciteitsopslag met de batterijfunctie van elektroden. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, wordt de battolyser een efficiënte elektrolyser die waterstof en zuurstof produceert.

Volgens Battolyser, het gecombineerde bedrijf van Proton Ventures en TU Delft, gaat de battolyser een centrale rol spelen in de duurzame opslag van elektriciteit en de omzetting in waterstof, zowel in Nederland als in het buitenland.

Professor Fokko Mulder, adviseur van Battolyser legt uit: ‘Dat komt doordat de battolyser wat betreft batterij- en elektrolyse-eigenschappen, de competitie aan kan met onafhankelijke batterij en elektrolysersystemen op het gebied van het gebruik van veel voorkomende materialen, levensduur, energie-efficiëntie en kosten. De bestaande batterij- en elektrolyse-oplossingen gebruiken immers minder goed beschikbare materialen zoals lithium, cobalt en zeldzame edelmetalen zoals platina en iridium. De potentie van de battolysertechnologie is daarmee dat deze op wereldschaal inzetbaar is in vele GW/GWh installaties daar waar opwekkingscapaciteit van groene stroom wordt gerealiseerd van een dergelijke omvang.’