Consortium oliebedrijven investeert één miljard in emissieverlaging - Utilities
nieuws

Consortium oliebedrijven investeert één miljard in emissieverlaging

Publicatie

4 nov 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

CO2-reductie, investering

Het Olie en Gas Climate Initiative (OGCI) kondigt aan de komende tien jaar één miljard dollar te steken in de ontwikkeling en versnelling van technologieën die de CO2-emissie van de bedrijven moet beknotten. Het consortium van tien olie en gasbedrijven, waaronder Shell en BP, richt zich allereerst op CCS en het beperken van de uitstoot van methaan.

De klimaatinvesteringen van OGCI zullen zich volgens de bedrijven zelf niet alleen richten op de eigen uitstoot, maar ook de keten betrekken bij hun plannen hun emissies te verlagen. Zo richt men zich op zowel emissieverlaging in de industrie als in de transportsector.

In het consortium zitten naast BP en Shell ook CNPC, Eni, Pemex, Reliance, Repsol, Saudi Aramco, Statoil en Total. De tien bedrijven verklaren gezamenlijk de klimaatuitdaging te willen aangaan en de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Deze investering komt bovenop de investeringen die de bedrijven al doen in emissiereductie en verduurzaming.

De bedrijven focussen zich in eerste instantie op het afvangen en opslaan van CO2 (carbon capture and storage, CCS) en het terugdringen van methaanemissies. Deze laatste zijn met name een probleem bij het winnen van aardgas.

Het samenwerkingsverband heeft tot nog toe geen eigen directie, maar de organisatie zal binnenkort verder worden vormgegeven. De samenwerkingsovereenkomst is door de CEO’s van de tien bedrijven ondertekend. De bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor eenvijfde van de totale olieproductie.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West