Datacentra kunnen restwarmte beter benutten - Utilities
nieuws

Datacentra kunnen restwarmte beter benutten

Publicatie

9 mrt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energie, restwarmte

Datacentra boeken de laatste jaren al grote duurzaamheidswinst. Toch kan deze sector verder verduurzamen door het beter benutten van restwarmte. Dat concluderen experts afgelopen week tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Berenschot, in opdracht van Nederland ICT en RVO.

Het aandeel van datacenters in de elektriciteitsvraag neemt verder toe. Nederland heeft door de beschikbaarheid van goede dataverbindingen een gunstig vestigingsklimaat voor datacenters. 68 procent van het oppervlak aan datacenters ligt rond Amsterdam en dit was in 2016 met 53,6 megawatt aan additioneel vermogen de sterkst groeiende markt in Europa. Daarnaast zijn er recent diverse grote nieuwe internationale datacenters in Nederland gevestigd. Google en Microsoft hebben honderden miljoenen geïnvesteerd in twee nieuwe enorme datacenters in Eemshaven en Wieringermeer.

Besparen

In afgelopen jaren is verduurzaming van datacenters gerealiseerd door efficiëntie- verbeteringen in het koelen van datacenters en de inkoop van groene stroom. Een volgend stap in de vergroening is nuttig gebruik van restwarmte. Daarbij gaat het om restwarmte op lage temperatuur. Daar kan met name  de gebouwde omgeving van profiteren. Maar ook datacenters kunnen hier direct voordeel bij hebben. Terwijl zij warmte leveren, krijgen ze er koude voor terug. Daarmee besparen ze energie voor de koeling van hun ruimten.

Aanbevelingen

Essentieel is de locatie van datacenters, concludeerden de deelnemers. Er moeten afnemers van restwarmte in de omgeving zitten. Datacenters, afnemers, warmtebedrijven en overheid moeten elkaar tijdig weten te vinden. Aanbevelingen om vraag en aanbod van restwarmte beter te koppelen:

  • Neem datacenters op als lagetemperatuurbronnen in de energie- en warmteatlas en regionale plannen.
  • Identificeer nationaal en regionaal het potentieel van restwarmte van datacenters en kansrijke locaties.
  • Benoem een tussenpersoon bij kansrijke locaties om stakeholders bijeen te brengen en processen te begeleiden.
  • Verbeter de businesscase voor investeringen in lagetemperatuurinfrastructuur.
Bron: Berenschot

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West