Derde proefboring diepe geothermie afgerond - Utilities
nieuws

Derde proefboring diepe geothermie afgerond

Publicatie

6 sep 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

geothermie

Belgisch onderzoeksinstituut VITO is van plan komende winter een geothermiecentrale in gebruik te nemen in Mol-Donk. De onderzoekers melden dat de derde put, met een lengte van bijna vijfduizend meter diepte, succesvol is afgerond.

Vorige week heeft de firma Smet-Daldrup de derde boring op de Balmatt-site in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van maar liefst 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4.235 meter geboord. Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45 graden, waardoor het uiteinde van de boring zich onder Mol-Sluis bevindt.

De boring werd gestart op 10 oktober 2017 en heeft dus in totaal tien maanden geduurd. De vierde en laatste sectie werd afgewerkt in minder dan een maand tijd. Die sectie heeft de hele Kolenkalklaag doorboord en heeft helemaal onderaan bovendien 150 meter aan zandsteen aangeboord met een vermoedelijke ouderdom van 360 à 370 miljoen jaar, het einde van het Devoontijdperk. Deze zandsteenlaag werd in de oostelijke Kempen nog nooit aangeboord en is enkel gekend uit boringen in Loenhout en Booischot, waar ze zich veel minder diep bevindt, namelijk op respectievelijk  1.500 en 700 à 800 meter.

Geothermiecentrale

De boortoren verhuist nu naar een andere boor-site, terwijl de VITO-experts de resultaten van de puttesten verder analyseren. Ze vergelijken de resultaten van de derde put met die van de twee eerste putten en met gekende geologische parameters. De voornaamste activiteiten op de Balmatt-site richten zich verder op het in werking stellen van de geothermiecentrale voor de warmte­voorziening van SCK-CEN, Belgoprocess en VITO vanaf komende winter. Men verwacht de centrale in oktober in gebruik te kunnen nemen.

 

Bron: VITO

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West