De economie groeit, maar de CO2-uitstoot blijft gelijk
Publicatie
3 okt 2017
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
CPB, Universiteit Utrecht
De mondiale uitstoot van broeikasgassen is in 2016 opnieuw gestegen, met in totaal een half procent. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Opbeurend is wel dat de uitstoot van CO2, (of koolstofdioxide), het bekendste broeikasgas, voor het tweede jaar op rij stabiel is gebleven. “Dat is op zich hoopgevend, maar er moet echt nog een tandje bij”, zegt atmosfeeronderzoeker Maarten Krol van de Universiteit Utrecht als reactie op dit nieuws.
Het feit dat de CO2-uitstoot stabiel is gebleven, is vooral toe te schrijven aan een lager gebruik van kolen en een toename aan hernieuwbare elektriciteit. In Rusland, de VS en Japan daalde de CO2-uitstoot, in de EU en China bleef de uitstoot gelijk aan die van vorig jaar. “En dat is een trendbreuk”, zegt atmosfeeronderzoeker Maarten Krol van de Universiteit Utrecht. “Want de economie is wel gegroeid. Je zou dus kunnen concluderen dat het wat betreft de CO2-uitstoot langzaam de goede kant op gaat.”
Smartphone
Toch moet er nog veel werk verzet worden, om een aantal redenen. In een land als India steeg de uitstoot van koolstofdioxide met bijna vijf procent – een trend die ook in andere opkomende economieën te zien is. “Maar het is niet eerlijk om alleen die landen daar de schuld van te geven”, zegt Krol. “Want als wij een nieuwe smartphone kopen, dan wordt die daar geproduceerd. Wij outsourcen onze productie en daarmee ook een deel van onze uitstoot. Het is dus net zo goed ons probleem.”
‘De veestapel in China en India zal gaan groeien en daarmee ook de methaanuitstoot ook’
Daarnaast is het zo dat de uitstoot van CO2 dan wel stabiel gebleven is, de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer stijgt nog steeds. “Voor het industriële tijdperk was het aantal CO2-deeltjes ongeveer 270 op één miljoen. We zitten nu op ongeveer 400 deeltjes per miljoen en dat aantal stijgt ieder jaar met twee. Als we de opwarming van de aarde willen tegenhouden, dan moeten we terug onder de 400.”
Probleem
Eveneens zorgwekkend is het feit dat er in 2016 een procent meer methaan werd uitgestoten dan in 2015. Methaan is een wat minder bekend broeikasgas, maar veel schadelijker dan koolstofdioxide. “De vleesindustrie is verantwoordelijk voor een groot deel van de methaanuitstoot. En als landen als India en China welvarender worden, zullen hun inwoners steeds vaker vlees willen eten. De veestapel zal groeien en de methaanuitstoot ook – dat wordt een groot probleem”, zegt Krol. “Het enige voordeel is dat methaan binnen tien jaar uit de atmosfeer is verdwenen. Dus als we de emissies omlaag krijgen, dan zijn we ook redelijk snel van het probleem af.”
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Wetenschappers maken met het blote oog afleesbare waterstofsensor
4 dec 2017Volgens veel wetenschappers is de beoogde ‘waterstofeconomie’, waarin waterstof de belangrijkste drager van duurzaam opgewekte energie moet gaan worden, onvermijdelijk. Maar aan het gebruik van...

Burger wil alleen milieumaatregelen voor bedrijven
2 jan 2017De energietransitie staat nog niet op het netvlies van de gemiddelde Nederlander, zo blijkt uit het vierde kwartaalbericht over het continu onderzoek Burgerperspectieven (COB) van...
