Proeftuin voor innovaties op Noordzee - Utilities
nieuws

Proeftuin voor innovaties op Noordzee

Publicatie

9 apr 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

innovatie, offshore wind

Het consortium Two Towers heeft de tender gewonnen voor onderzoek op het innovatiekavel Borssele V in de Noordzee. Het consortium gaat de aanleg van nieuwe oesterbanken onderzoeken bij windparken. Ook gaat het  een innovatieve klemverbinding uitproberen tussen fundering en van windmolens gemakkelijker. Die moet de bouw gemakkelijker en goedkoper maken.

Het innovatiekavel biedt de mogelijkheid om nieuwe, al ver ontwikkelde technieken in de praktijk te testen. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de kostprijsreductie van windenergie op zee, de kennisopbouw en concurrentiepositie van Nederland. Voor het testen van de innovaties krijgt Two Towers, een consortium van Van Oord Renewable Finance, Investri Offshore en Green Giraffe Holding, een innovatiesubsidie van maximaal vijftien miljoen euro. Daarnaast krijgt het consortium voor de geleverde stroom van Borssele V een maximale subsidie van 35 miljoen euro.

Oesters

Door de afwezigheid van bodemverstorende activiteiten, zoals sleepnetvisserij, kunnen zich in de buurt van windmolens nieuwe ecosystemen ontstaan. Om dit natuurproces te stimuleren, worden op het innovatiekavel oesterbanken aangelegd. De oesterbanken voorkomen erosie van de bodem rond de fundering van de windmolens en helpen het herstel van het maritieme ecosysteem in de Noordzee.

Op de bodem komen stenen van diverse soorten en afmetingen die de stroming van het water en het omwoelen van de bodem beperken. Daarmee ontstaat een ideale leefomgeving voor oesters. De stenen die in Borssele V worden getest, zijn verrijkt met kalkhoudend schelpmateriaal; een goede basis voor de oesters. Bij de aanleg worden oesters in verschillende levensstadia toegevoegd, die zich vervolgens vermeerderen en verspreiden door de Noordzee. Goed nieuws voor de oesters. Maar niet voor culinaire liefhebbers, de oesterbanken worden niet geoogst en blijven op het rif om de zeebodem verder te herstellen.

Klemverbinding

Een innovatieve klemverbinding tussen de fundering en de mast maakt de bouw van windmolens gemakkelijker en goedkoper. Een op aluminium gebaseerde bescherming zorgt voor een hogere levensverwachting van de mast en heeft minder onderhoud nodig. Daarnaast zal een innovatief coatingsysteem worden toegepast waardoor corrosie op een efficiënte, veilige en milieuvriendelijke manier wordt bestreden De levensduur en het rendement van investeringen wordt hierdoor verhoogd.

Fotocredit: Rijksoverheid
Bron: Rijksoverheid

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West