Kandidaat Energy Enlightenmentz: Waterstofmolen voor duurzame brandstof  - Utilities
nieuws

Kandidaat Energy Enlightenmentz: Waterstofmolen voor duurzame brandstof 

Publicatie

8 nov 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

ECN, HYGRO, Lagerwey

Het Duwaal-project, waarbij een windturbine direct waterstof zal produceren, is een van de kandidaten die meedingen naar de Energy Enlightenmentz of the Year 2017. Tijdens het Industrie&Energie Congres op 12 december in Zoetermeer zal duidelijk worden wie de vakjury en het publiek uiteindelijk als winnaar aanwijst.

De windturbine zal waterstof gaan produceren voor het project Duwaal: een initiatief van een breed consortium in de regio Noord-Holland onder leiding van HYGRO. Doel van het consortium is om de keten van duurzame waterstofproductie, de distributie naar minstens vijf waterstoftankstations en honderd waterstofvrachtwagens gelijktijdig te realiseren.

De Lagerwey windmolen, met een vermogen van 4,8 megawatt, zal geschikt worden gemaakt om elektrolysetechnologie in te bouwen. Door de integratie van beide bewezen technieken kunnen er veel componenten worden weggelaten waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt. De waterstofmolen, de eerste in zijn soort, zal worden gedemonstreerd op het windturbinetest-veld van ECN te Wieringerwerf.

Idealiter krijgen windturbines in de toekomst een waterstofgasnetwerkaansluiting in plaats van elektriciteit. Het transport van de waterstof per buisleiding is significant goedkoper dan transport van elektriciteit door een kabel. Daarbij fungeert de buisleiding als inherente buffer waardoor er veel minder afstemming van vraag en aanbod nodig is, één van de uitdagingen bij normale wind- en zonne-energie.

De duurzaam geproduceerde waterstof uit het project Duwaal dient als brandstof voor elektrische vrachtwagens met een brandstofcel. Naast CO2-uitstoot worden hierdoor ook geluids-, NOx- en fijnstofemissies voorkomen. Het project laat zo zien hoe de toekomstige energie-infrastructuur vorm kan krijgen.

Bron: Lagerwey

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West