Efficiënte omzetting CO2 in koolwaterstoffen stapje dichterbij - Utilities
nieuws

Efficiënte omzetting CO2 in koolwaterstoffen stapje dichterbij

Publicatie

21 jun 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

brandstof, CO2

Met veel energie kan CO2 worden omgezet in koolwaterstoffen. Ofwel brandstoffen en bouwstenen voor de chemie. Een belangrijkste stap hierbij is het omzetten van CO2 naar CO. Dat kan zeer efficiënt met een plasma. Fysicus Bart Klarenaar ontrafelde het proces en promoveerde cum laude aan de TU Eindhoven op zijn onderzoek.

Voor een succesvolle toepassing van deze methode is het van belang de omzetting van CO2 naar CO te optimaliseren, deze stap kost de meeste energie. Een relatief nieuwe manier is om dit in een plasma te doen – een gas met geladen deeltjes – waarin de CO2-moleculen door botsingen met elektronen, en met elkaar, aan het trillen worden gebracht. Dat is in theorie veel energiezuiniger dan het alternatief, waarbij je het hele gas verwarmt.

Trillingen en rotaties

Om deze splitsing van CO2 met plasma te optimaliseren is een gedetailleerd, fundamenteel inzicht in dit proces nodig. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Bart Klarenaar daar een aantal belangrijke stappen in gezet. Met verschillende spectroscopische technieken legde hij in detail de karakteristiek bloot van de trillingen en rotaties van de CO2-moleculen tijdens de opwarming door het plasma. Hiermee kunnen andere onderzoekers de plasma’s optimaler laten functioneren.

Bron: TU Eindhoven

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West