Eindelijk startsein investeringsfonds voor klimaatinnovaties - Utilities
nieuws

Eindelijk startsein investeringsfonds voor klimaatinnovaties

Publicatie

16 jan 2020

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, innovatie, investering

Voormalig politicus Wouter Bos zal vanmiddag dan eindelijk het startsein geven voor Invest-NL. Een investeringsfonds om innovaties op het gebied van klimaat en energietransititie met een relatieve lange terugverdientijd op gang te trekken. Het fonds komt start wel twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. 

Met het fonds dat nu 2,5 miljard euro groot is, moeten bedrijven – groot en klein – worden geholpen om innovaties over de zogenoemde onrendabele top heen te trekken. In de ontwikkelingsfase hebben vindingen vaak hun potentieel al bewezen, maar zijn ze nog niet rendabel te exploiteren. Eerst zijn extra investeringen nodig om het product te verbeteren of de productie op te schalen.

Fondskas

Banken en particuliere investeerders schrikken daar vaak voor terug, omdat de risico’s op een mislukking in die fase nog groot zijn. Bovendien kan het lang duren voordat de investering zichzelf terugverdient. Particuliere investeerders willen doorgaans binnen vijf jaar – en vaak nog veel sneller – een flink rendement kunnen maken op hun investering.

Het investeringsfonds moet deze lacune opvullen door projecten met een langere terugverdientijd – van tussen de zeven en twintig jaar – te steunen. De investeringsdrempel van Invest-NL is vijf miljoen euro, waarbij de overheid maximaal vijftig procent van het benodigde bedrag binnenbrengt. Het rendement op de investeringen die Invest-NL doet, vloeit terug in de fondskas.

Mededingingsregels

Invest-NL concentreert zich in eerste instantie op investeringen die bijdragen aan de energietransitie en ‘innovatieve snelgroeiende bedrijven’, maar is daar op langere termijn niet toe beperkt.  Ook moet Invest-NL ‘een marktconform’ rendement uit zijn investeringen halen. Het mag niet op staatsteun lijken. Invest-NL mag geen lagere rendementseisen stellen dan andere investeerders. Er mag geen valse concurrentie ontstaan. Bovendien handelt Nederland dan in strijd met de Europese mededingingsregels.

Horizon

Verschillende beslissers uit de chemische industrie pleiten al langer voor de komst van een dergelijk fonds. Veel beursgenoteerde bedrijven gaan pas investeren in bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen als ze op relatief korte termijn terug zijn te verdienen. Is er echter meer geld beschikbaar via langlopende en het liefst achtergestelde leningen, dan zal hun horizon verder komen te liggen. Gewoonweg omdat er meer geld beschikbaar is.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Chloorproductie Nobian onderdeel Vattenfall’s regelvermogen

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30