Eneco en Mitsubishi bouwen Europa’s grootste batterij - Utilities
nieuws

Eneco en Mitsubishi bouwen Europa’s grootste batterij

Publicatie

6 apr 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Eneco, Mitsubishi, opslag

Onder de naam EnspireME bouwen Eneco en Mitsubishi een batterij met een capaciteit van meer dan vijftig megawattuur in het Duitse Jardelund. De batterij wordt deze zomer naast een onderstation in een gebied met veel onshore windenergie. De opslagcapaciteit wordt ingezet om overtollige windstroom op te slaan en de vijftig hertz-frequentie op het net te garanderen.

De lithium-ion batterij krijgt een opslagvermogen van 48 megawatt en kan daarmee meer dan vijftig megawattuur leveren, wat gelijk staat aan de energieconsumptie van 5.300 Duitse huishoudens. Eneco en Mitsubishi starten tegelijkertijd een pilot project rondom de opslag van overtollige windenergie.

De batterijen kunnen volgens de initiatiefnemers een deel van de reservecapaciteit overnemen van kolen- en gascentrales. De keuze voor Jardelund in de deelstaat Schleswig-Holstein is strategisch gekozen omdat het gebied bekend staat om de ruime aanwezigheid van windturbines. De Duitse TSO’s kunnen de reservecapaciteit kopen om de primaire reservecapaciteit te waarborgen voor netbalancering op vijftig hertz.

In connection with the ‘Energiewende’, Germany is a frontrunner in increasing the sustainability of its energy supply. As a result, an increasing number of wind turbines and solar panels are taking over the production of electricity from existing fossil fuel power plants. However, these plants continue to play a role in the form of supplying reserve capacity that is needed to balance the power grid. The battery system will be able to take over the role of primary reserve provider and, thus, forms a sustainable alternative for the backup supplied by coal and gas fired power plants.

De partners denken dat de opslagcapaciteit ook bijdraagt aan de businesscase voor de omliggende windparken. Die kunnen de opgewekte elektriciteit opslaan bij lage prijzen en de stroom verkopen zodra de vraag toeneemt.

Bron: Eneco

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West