Eneco in de verkoop - Utilities
nieuws

Eneco in de verkoop

Publicatie

19 dec 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Eneco

Zoals te verwachten viel, gaat Eneco in de verkoop. Hoewel het bedrijf ook nog een beursgang onderzocht, besloot de aandeelhouderscommissie en de Raad van Commissarissen Eneco te verkopen via een zogenaamde controlled auction.

Na de geforceerde splitsing van Eneco en netbeheerder Stedin, kijken het bestuur en de  aandeelhouders van het energiebedrijf naar mogelijke privatiseringsopties. Zo overwogen de bestuurders een beursgang, controlled auction of dual track; waarbij beide vorige opties zo lang mogelijk worden opengehouden. Daarbij is onder andere getoetst op een marktconforme opbrengst, transactiezekerheid, de voortzetting van de duurzame strategie en werkgelegenheid. Op grond van een afweging van voor- en nadelen van de verschillende privatiseringsopties, geven zowel Eneco als de aandeelhouders de voorkeur aan een privatisering door middel van een controlled auction, omdat dit het beste aansluit bij de belangen van Eneco en haar stakeholders.

De aandeelhouders zijn gemeentes in zuidwest Nederland met de gemeente Rotterdam als grootste partij (31,6 procent) gevolgd door Den Haag (16,1 procent) en Dordrcht (negen procent). Daarnaast zijn er nog vijftig kleinere gemeentes aandeelhouder.

Eneco is samen met de aandeelhouders vergevorderd met het afronden van de voorbereidingen van de privatisering. Daarin zijn afspraken gemaakt met de COR over zijn betrokkenheid bij het verkoopproces. Deze voorbereidende fase wordt gevolgd door een transactiefase waarin het doel is een geschikte bieding van een partij, inclusief voorwaarden en toezeggingen, ter besluitvorming voor te leggen aan de aandeelhouders van Eneco.

Ruud Sondag, Chief Executive Officer van Eneco Groep: ‘De afgelopen maanden hebben we als bestuur, met de aandeelhouders, de RvC en de centrale ondernemingsraad, constructief samengewerkt en een goede basis voor de toekomst gelegd. Met als concreet resultaat dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de privatisering van Eneco. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we door een verkoopproces een nieuwe aandeelhouder vinden die goed bij Eneco past. Ik ben blij dat we eensgezind aan de verdere toekomst van dit prachtige bedrijf werken.’

Bron: Eneco

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West