EWE wil vraag Gronings gas met 1,7 miljard kuub verlagen - Utilities
nieuws

EWE wil vraag Gronings gas met 1,7 miljard kuub verlagen

Publicatie

14 feb 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

aardgas, Groningen

Het Duitse energiebedrijf EWE heeft vandaag aan minister Wiebes van EZK een plan gepresenteerd om al volgend jaar de vraag naar Gronings gas met bijna 1,7 miljard kubieke meter per jaar te verlagen. Het energiebedrijf wil de  laagcalorisch gas mengen met hoogcalorisch gas. Ook wil het een stikstofinstallatie bouwen  in Duitsland.

Het plan werd vandaag in Den Haag toegelicht door topman Stefan Dohler van EWE. Het Noord-Duitse energiebedrijf wil de afname van Gronings gas in twee stappen verlagen. Via een nieuwe gasleiding neemt EWE vanaf volgend jaar hoogcalorisch gas af vanuit Nederland. Door dit gas te mengen met laagcalorisch gas krijgt het een kwaliteit die geschikt is voor de afnemers. Hiermee wordt op jaarbasis 0,8 miljard kubieke meter Gronings gas bespaard.

Eind 2019 moet in Duitsland een nieuwe stikstofinstallatie gereed komen waarmee nog meer hoogcalorisch gas omgezet kan worden naar laagcalorisch gas. Dit levert nog eens een jaarlijkse besparing op van circa 0,9 miljard kubieke meter Gronings gas.

Verantwoordelijkheid

Stefan Dohler: ‘Na 55 jaar betrouwbare zakelijke relaties en als goede buren in Europa zien wij het als onze verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de mensen in Groningen en voor de leveringszekerheid in de gehele regio, ook in Duitsland. Vanwege de recente aardbeving in Zeerijp hebben we minister Wiebes vandaag aangeboden om onze afname van laagcalorisch gas al op zeer korte termijn met 75 procent te verlagen.’

Laagcalorische gasvraag afbouwen

Minister Wiebes is EWE dankbaar voor het plan. ‘Het kabinet wil de gaswinning in Groningen zo snel als mogelijk verlagen tot 12 miljard kubieke meter. Dit initiatief van EWE betekent een grote stap.’ Momenteel brengt de minister verdere verlaging van de gaswinning in kaart. Zo bekijkt hij met industriële grootverbruikers of zij kunnen overstappen van laagcalorisch gas op duurzame alternatieven of hoogcalorisch gas. Daarnaast is hij met collega’s in België, Frankrijk en Duitsland in overleg over mogelijkheden om de buitenlandse vraag versneld af te bouwen.

Energiebedrijf EWE importeert sinds 1962 Gronings aardgas. Het Noord-Duitse bedrijf is daarmee de oudste buitenlandse afnemer van gas uit het Groningenveld. EWE voorziet in Noord-Duitsland circa 800.000 huishoudens van laagcalorisch gas. Driekwart daarvan komt rechtstreeks uit Groningen.

Bron: Rijksoverheid

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West