Energy Platform biedt kansen voor MKB bij wind op zee - Utilities
nieuws

Energy Platform biedt kansen voor MKB bij wind op zee

Publicatie

5 apr 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Wil Nederland de doelstelling halen om over zeven jaar voor 16 procent van zijn energievoorziening op duurzame bronnen te kunnen vertrouwen, dan zijn windparken op zee onmisbaar, zo betoogde Minister Kamp begin dit jaar in het Energierapport. In het Energieakkoord is al in 2013 Afgesproken om in het jaar 4450 MW aan vermogen op zee te realiseren, een kleine 40 procent van het totaal aan duurzame energie en goed om ongeveer 4,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Daarvan was eind 2015 drie windparken met een vermogen van totaal 375 MW gerealiseerd dus de industrie moet nog even door. En dat niet alleen: de kosten voor realisatie moeten ook nog eens drastisch omlaag, tot wel 40 procent.

Duidelijkheid

Het afwijzen van de Stroomwet in de Eerste Kamer dreigde roet in het eten te gooien, maar inmiddels is de zogeheten correctiewet aangenomen, zodat het toch moet gaan lukken ‘Eindelijk duidelijkheid na tien jaar onduidelijkheid’, stelt Martin Weissmann, offshore windexpert en innovatiemanager bij InnovatieLink dat MKB-ondernemers in de energie en chemie helpt innoveren. ‘Het budget is gereserveerd en jaarlijks wordt 700 MW aan kavels uitgegeven. Zo sluit de eerste tender voor het windpark voor de kust bij Borssele op 12 mei en de tweede in september. Dus de druk wordt er flink opgehouden. Bovendien is er in dit windpark ruimte gereserveerd voor het demonstreren van nieuwe typen turbines en funderingen gereserveerd. Dat is uniek.’

MKB

Het is juist het MBK dat bijdraagt aan innovaties. Innovaties die nodig zijn om de gigantische uitbreiding en de kostenbesparingen te kunnen realiseren. Concreet betekent dit vooral dat het ontwerp en de uitvoerende werkzaamheden slimmer en efficiënter moeten worden uitgevoerd.  Windparken op zee zijn namelijk relatief nieuw. Het oudste windpark op de Noordzee dateert van 2002 in Denemarken en in Nederland werd het eerste park zelfs pas in 2008 opgeleverd. De eerste generaties zijn dan ook onmogelijk perfect. Ze worden echter wel geacht om 20-25 jaar mee te gaan. Voor de zekerheid zijn veel constructies en installaties daarom over gedimensioneerd.

 

Energy Platform

Martin Weismann spreekt tijdens de beurs en kennisnetwerk Energy Platform (31 mei en 1 & 2 juni in Hardenberg) over de kansen voor het MKB van Offshore Wind.

Programma

14.30 uur            Welkom en introductie

14.45 uur            Lezing: De kansen van de Nederlandse offshore windindustrie voor het MKB, Martin Weissmann InnovatieLink

15.30 uur            Discussie met de zaal

16.00 uur            Einde lezing en mogelijkheid bezoek beursvloer

Datum: woensdag 1 juni 14.30 – 16.00 uur

Locatie: Evenementenhal Hardenberg

 

 

 

 

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.