Engie vergelijkt drijvend zonnepark met landopstelling - Utilities
nieuws

Engie vergelijkt drijvend zonnepark met landopstelling

Publicatie

9 apr 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

zonne-energie

Op het terrein van de Engie centrale Burgum is deze maand een drijvend zonnepark in bedrijf genomen. Het is na een installatie in Zaandam het tweede drijvende zonnepark van Engie in Nederland. Het is uniek doordat de drijvende opstelling naast een identieke installatie op land ligt. Dit maakt exacte datavergelijking mogelijk met als doel het optimaliseren van beschikbare ruimte en elektriciteitsopbrengst.

De aandacht voor zonne-energie groeit. De vraag stijgt en de toepassingen worden steeds diverser. Zonne-energie biedt veel kansen om de energietransitie een verdere vlucht te geven en de CO₂-uitstoot te beperken. Zonnepanelen zijn natuurlijk niet nieuw, maar de toepassing om ze in het water te laten drijven zien we in Nederland nog maar weinig. De verkenning van nieuwe toepassingen is essentieel in een land waarin de ruimte beperkt is.

Voorspellingen

Beide drijvende parken zijn beperkt in omvang maar de potentie is groot. De pilotprojecten leveren informatie op over de techniek van installeren op het water. Hoe gedragen de panelen zich bij deining en hoe reageert het materiaal als het water bevroren is? Daarnaast is natuurlijk van belang om te meten wat de extra elektriciteitsopbrengst van dergelijke watergebonden parken is. Door de natuurlijke verkoeling van het water worden de zonnepanelen minder warm en wekken ze meer elektriciteit op. Het temperatuurverschil kan oplopen tot ruim twintig graden Celsius. Daarnaast weerkaatst het zonlicht op het water waardoor een hogere opbrengst mogelijk is. De voorspellingen voor de extra elektriciteitsopbrengst lopen uiteen van tien tot 25 procent, maar de enige manier om dat vast te stellen is het daadwerkelijk realiseren en vervolgens meten van de resultaten.

Totaaloplossingen

De 144 drijvende panelen bij de centrale Burgum zijn onder een hoek van twaalf graden geplaatst. De opbrengst van deze panelen wordt vergeleken met de opbrengst van grondgebonden zonnepanelen op een aangrenzend veld. Deze panelen staan onder dezelfde hoek van twaalf graden, zijn van hetzelfde type en staan direct naast de panelen in het water waardoor ze dezelfde hoeveelheid zonuren krijgen. Dit maakt een exacte vergelijking mogelijk.

Engie richt zich ook op de ontwikkeling van verplaatsbare zonnesystemen, zodat bepaalde terreinen die niet permanent kunnen worden bezet, toch bruikbaar worden voor de inrichting van zonneparken. De focus wordt gelegd op totaaloplossingen van eigen ontwikkeling tot realisatie bij klanten en van onderhoud tot de elektriciteitscontracten.

Fotocredit: ENGIE

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West