Ernst van Zuijlen: ‘Kansen wind op zee bij transport, aanleg en onderhoud’ - Utilities
nieuws

Ernst van Zuijlen: ‘Kansen wind op zee bij transport, aanleg en onderhoud’

Publicatie

15 mrt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

We lopen weliswaar een beetje achter op het gebied van windenergie, maar dat is denk ik een tijdelijke zaak. We zijn inmiddels de boel volop aan het inhalen. We hebben een enorme slag gemaakt met het beleid in Nederland, waardoor we eindelijk een stabiel investeringsklimaat hebben. Daaraan heeft het ontbroken, dat is ook de reden, denk ik, dat we enigszins zijn gaan achterlopen. Aan de andere kant zijn de bedrijven de afgelopen jaren goed in staat gebleven op die leidende positie die we hadden, uit te blijven bouwen in met name Engeland en Duitsland.

 

Toekomst van Windenergie

Ik denk echt dat de toekomst aan ons is. Waar we tot nu toe altijd onze positie moesten uitleggen of definiëren, surfen we nu mee op de grote transitie die plaatsvindt. We hebben daar een hele belangrijke rol in te spelen. Voor Noordwest-Europa zal windenergie op zee de grote bron van energie worden. Dat is dan ook de uitdaging, die aan de sector voorlicht. Als we dat waar gaan maken, dan gaan we vele tientallen turbines per week de komende 35 jaar installeren in Europa. Dus daar ligt een enorme kans voor de Nederlandse industrie en voor de verduurzaming van onze samenleving.

 

Wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving is van oudsher altijd een probleem voor windenergie geweest. De instabiliteit in het beleid was ook altijd een belemmering. Op dit ogenblik is Nederland echt een land waar met jaloersheid naar gekeken wordt. We hebben een heel goed systeem ontwikkeld, gebaseerd op het Deense systeem, waarbij overheid een belangrijke rol speelt als projectontwikkelaar en waarbij de bedrijven nu stabiliteit voor zich zien, dat ze gewoon de komende jaren kunnen bouwen aan hun supply chain, aan hun inzet. Dus het is op het moment geen belemmering, maar het is echt een voordeel geworden.

 

Nationaal Windenergie Event

Ik ken het Nationaal Windenergie Event al een aantal jaren. Dat betekent dat we daar altijd  in een notendop op high level, gewoon een goed overzicht krijgen over wat er speelt en ook met een aantal belangrijke spelers kunnen sparren over wat er speelt en wat de kansen zijn.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.