Essent moderniseert Clauscentrale verder - Utilities
nieuws

Essent moderniseert Clauscentrale verder

Publicatie

24 dec 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Hoewel de centrale momenteel nauwelijks stroom levert, denkt Essent vooral stroom te kunnen leveren aan België. De kerncentrale in Tihange staat al langer op de nominatie om gesloten te worden en de stroom van Essent zou het tekort in de Belgische energiemarkt kunnen opvangen. Om die levering mogelijk te maken, moet nog wel een kabel worden getrokken naar België. Momenteel laat de Europese wet- en regelgeving deze koppeling niet toe.

 

De Clauscentrale is Maasbracht is een van de grootste gasgestookte centrales van Nederland. De centrale bestaat uit twee eenheden die samen zo’n twee miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. In 2012 opende Essent de gemoderniseerde eenheid C. Eenheid A, het ‘oude’ deel van de centrale, stamt uit 1977. Essent is van plan ook dit deel op termijn te moderniseren.

 

Modernisering Claus A

De eenheid Claus A van de Clauscentrale is in 1977 in bedrijf genomen. De centrale is in de loop der jaren verouderd en daardoor relatief inefficiënt in vergelijking met een nieuwbouw STEG-eenheid (Stoom- En Gasturbine). Eenheid Claus A is buiten werking gesteld. Om de eenheid weer te bedrijven, is een aanzienlijke investering noodzakelijk eenheid A op dezelfde wijze te moderniseren tot eenheid D, zoals eerder eenheid B is gemoderniseerd tot eenheid C. Bij de modernisering worden belangrijke onderdelen van de bestaande eenheid A hergebruikt.

 

Hergebruik

De stoomturbine, de stoomturbinefundamenten, de generator, de koelwaterfaciliteiten en de aansluitingen op de gas- en elektriciteitsnetwerken kunnen (deels) worden hergebruikt. Daarnaast worden 2 of 3 nieuwe gasturbines geplaats. Samen vormen deze onderdelen één STEG-eenheid.

 

Vermogen

De gemoderniseerde eenheid krijgt een vermogen van ongeveer 1350 MWe, tegen 610 MWe nu. Het additionele vermogen komt overeen met het energieverbruik van ongeveer een miljoen huishoudens.

 

Rendement

Het elektrisch rendement van deze STEG-centrale is zestig procent. Dit betekent dat ongeveer zestig procent van de energetische waarde van het verstookte aardgas wordt omgezet in elektrische energie.

 

Flexibiliteit

De flexibiliteit van de STEG eenheid is groot. Het geleverde vermogen kan snel worden aangepast aan de energievraag in Nederland. Omdat het niet altijd waait is het duurzame productievermogen onregelmatig. Hoe meer duurzaam (wind) vermogen wordt geïnstalleerd, hoe meer flexibiliteit gevraagd wordt.

Conventioneel flexibel vermogen, uit bijvoorbeeld deze STEG eenheid, moet zorgen dat het totale vraag en aanbod in Nederland desondanks in balans blijft.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.