Europees Parlement stemt vóór 32,5 procent energie-efficiencyverbetering - Utilities
nieuws

Europees Parlement stemt vóór 32,5 procent energie-efficiencyverbetering

Publicatie

21 jun 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

energietransitie

De parlementariërs van de Europese Unie zijn het informeel eens over een energie-efficiencydoel van 32,5 procent in 2030. Men gaat daarbij uit van forse kostrenreducties door technische innovatie of economische veranderingen. Om die reden kunnen de doelstellingen dan ook alleen nog maar naar boven worden bijgesteld, zo meldt het Europarlement. Praktisch komt het er op neer dat de Europese lidstaten jaarlijks 0,8 procent extra energie moeten besparen.

De Eurocommissarissen stemden bovendien vóór het voorstel om landen een verplicht integraal nationaal energie en klimaatplan te maken. Dit plan zou uiterlijk op 31 december volgend jaar moeten worden ingeleverd en om de tien jaar worden vernieuwd. Het eerste energie- en klimaatplan zou de periode 2021 tot 2030 moeten beslaan en een kijkje moeten geven in de verdere toekomst. De plannen die daarna volgen zouden steeds weer tien jaar verder moeten kijken.

In de plannen moeten in ieder geval de nationale doelstellingen bekend worden gemaakt omtrent de vijf dimensies van de energie-unie: decarbonisatie, energie-efficiency, energiezekerheid, de interne energiemarkt en onderzoek, innovatie en concurrentiekracht. Landen moeten duidelijk maken welke bijdrage ze willen leveren aan deze vijf doelen, welke maatregelen ze daarvoor nemen en hoe ze hun wet- en regelgeving daarop inrichten.

De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door de energie- en milieuraden en het Energie comité. Daarna zal het Europarlement zijn goedkeuring moeten geven, net als de EU ministers. Het zal dan ook zeker nog tot oktober duren voordat de voorstellen formele goedkeuring krijgen. Daarna krijgen de lidstaten achttien maanden de tijd om de voorschriften in het nationale systeem te implementeren.

Bron: Europees Parlement

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West