Europese isolatiewedstrijd op beursvloer - Utilities
nieuws

Europese isolatiewedstrijd op beursvloer

Publicatie

10 feb 2020

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

isolatie

De 2020 editie van de beurs Industrial Heat & Power is een bijzondere. Tijdens de beursdagen strijden namelijk de beste leerlingen uit heel Europa in het leerling isolatie kampioenschap van de Federation of Associations of Insulation Contractors (Fesi). De deelnemers zullen op de beursvloer zowel een boiler als een leidingsysteem isoleren.

Een deel van de kwaliteit van isolatiemiddelen is afhankelijk van de manier waarop ze zijn verwerkt. Vandaar dat de Europese isolatiefederaties veel tijd en geld steken in de opleiding van isolatieprofessionals. Zo ook de Nederlandse federatie: de Vereniging Isolatiebedrijven (VIB). Om de kwaliteitsnorm hoog te houden en leerlingen uit te dagen op het top van hun kunnen te presteren, organiseert de Fesi iedere twee jaar een internationale wedstrijd. Teams van leerlingen uit heel Europa met ten hoogste twee jaar werkervaring nemen het dan tegen elkaar op. In 2018 ging Duitsland, die ook gastheer was, er met de hoofdprijs vandoor.

Boiler

Dit jaar besloot Fesi in samenwerking met de VIB om de wedstrijden te houden op de beursvloer van Industrial Heat & Power (6-8) oktober. De teams zullen in twee dagen tijd twee complexe werkstukken moeten isoleren en beschermen. De eerste opdracht is het maken van een plaatstalen behuizing voor een boiler. De teams krijgen deels voorgefabriceerde delen die ze moeten aanbrengen. Maar een deel van de isolatie zullen ze zelf op maat moeten maken. Bijkomende uitdaging is dat de teams moeten uitkomen met het materiaal dat ze krijgen. Willen ze meer bijbestellen, dan kost dat punten.

Pijpenstelsel

De tweede opdracht focust zich op de vele variaties aan isolatiemateriaal. Een complex pijpenstelsel moet worden voorzien van vier soorten isolatiemateriaal. Zo zullen de deelnemers moeten weten hoe ze steenwol, elastomeerschuim, glaswol en polyurethaanschuim moeten verwerken en aanbrengen.

Ook interessant is dat ze vervolgens de zogenaamde cladding moeten aanbrengen: de plaatstalen delen die de isolatie beschermen. Daarvoor krijgen ze de beschikking over een speciale, computergestuurde machine. De teams zullen ter plekke hun maatvoeringen invoeren in een centrale computer die de data naar de snijmachine stuurt.

Meedoen

De wedstrijd belooft veel spektakel en wie niet alleen van kijken houdt, kan ook zelf meedoen aan een isolatiewedstrijd voor het publiek. We zien u dan ook graag op de beurs Industrial Heat & Power om u te laten inspireren en de teams aan te moedigen. We zullen ze tenslotte hard nodig hebben.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de beurs Industrial Heat & Power die 6 tot en met 8 oktober wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs laat de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van industriële energie- en warmtevoorziening en gaat in een kennisprogramma in op ontwikkelingen als power-to-x, energie-efficiency en de industriële energietransitie.

Bron: 54 events

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.