EXE lanceert onafhankelijk transactieplatform voor elektriciteit - Utilities
nieuws

EXE lanceert onafhankelijk transactieplatform voor elektriciteit

Publicatie

9 nov 2017

Categorie

Soort

nieuws

Tags

AEB, Alliander, Entrnce, EXE, Port of Amsterdam

Energy eXchange Enablers (EXE), een dochter van Alliander, heeft op 9 november het eerste onafhankelijke transactieplatform voor rechtstreekse uitwisseling van elektriciteit tussen opwekkers en verbruikers gelanceerd. Het platform ENTRNCE brengt zo de toekomstige, decentrale energiemarkt een stap dichterbij.

In het nieuwe duurzame energie systeem willen opwekkers én afnemers van energie – zowel zakelijk als particulier – steeds vaker zelf de regie nemen over hun energiehuishouding. ‘Dit vraagt om een platform dat decentrale transacties kan verwerken. Met het platform ENTRNCE hebben we een laagdrempelig, volledig geautomatiseerd peer-2-peer platform ontwikkeld, waarmee zakelijke opwekkers en verbruikers, dienstverleners én energieleveranciers toegang krijgen tot de markt’, aldus Erica Blom, general manager bij EXE.

Onafhankelijke administrateur

In het nieuwe duurzame energiesysteem willen steeds meer bedrijven en consumenten niet alleen stroom gebruiken, maar ook zelf opgewekte energie verkopen aan derden. Net zoals zij nu al kunnen kiezen van wie zij hun stroom afnemen, willen zij natuurlijk ook zelf kunnen bepalen aan wie ze hun energie verkopen en tegen welke prijs. Om dit mogelijk te maken is er een onafhankelijke administrateur nodig die zelf niet in energie handelt. In het huidige energiesysteem heeft de netbeheerder deze rol. Alliander-dochter EXE biedt daarom vanaf nu dit neutrale platform ook voor het nieuwe duurzame energiesysteem.

Port of Amsterdam

De officiële lancering van ENTRNCE vindt op 9 november 2017 plaats bij Port of Amsterdam, één van de launching partners. Ook energiedienstverleners Senfal en Outsmart presenteren hun visie op de toegevoegde waarde van het platform. Robin Schipper, programmamanager duurzame energie van het Havenbedrijf: ‘Via ENTRNCE nemen we een deel van onze elektriciteit af bij afvalverwerker AEB. Zo combineren we duurzaamheid met bedrijfseconomische efficiëntie binnen het havengebied en krijgen we groene stroom tegen een scherpe prijs.’ Dennis Schiricke, directeur van OutSmart: ‘Door de samenwerking met ENTRNCE zijn wij in staat om eigenaren van duurzame opwekeenheden te ontzorgen en innovatieve stroomcontracten direct met afnemers af te laten sluiten.’

Bron: Alliander

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West