Finalisten Enlightenmentz of the Year 2017 bekend - Utilities
nieuws

Finalisten Enlightenmentz of the Year 2017 bekend

Publicatie

20 dec 2016

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Enlightenmentz of the Year

De finalisten van de Enlightenmentz of the Year 2017 zijn bekend. In totaal strijden tien duurzame innovaties mee om de titel in verschillende categorieën. Op 20 januari presenteren zij zichzelf tijdens het Duurzaam Geproduceerd congres. En de komende weken zullen wij ze op deze site aan u voorstellen.

De verkiezing is bedoeld om producten en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven. De verkiezing kent drie categorieën: process, social en project.

Process Enlightenmentz

Een Process Enlightenment is een innovatieve technologie die hele productieprocessen en zelfs hele ketens kan verduurzamen, met een grote positieve impact op de mens en het milieu. Een nieuw proces dat bijvoorbeeld breed inzetbaar is en veel grondstoffen, energie of water bespaart.
In deze categorie zijn de finalisten: Power to protein van Waternet, AEB Amsterdam, Avecom en KWR. Ammonium, koolstofdioxide of energie komen als reststof of energiebron ter beschikking bij de afvalwaterzuivering. Met Power to Protein wordt een waardevol goed – een eiwit – gevormd uit deze reststoffen en/of -energie.
De tweede finalist is biobased benzeen van Energieonderzoek Centrum Nederland, Avantium, Catalok en Kodok. De partijen werken aan een demo-proces waarmee uit groen gas benzeen wordt gehaald.
Cumapol en BioBTX hebben met een consortium van MKB-bedrijven en kennisinstellingen via een uniek procedé uit biomassa high-performance PET gemaakt. Deze PET is daarmee 100 procent biobased. Deze BioPET100 is geschikt voor hoogwaardige toepassingen in onder andere de cosmetica.
De laatste finalist is Urban Mining Corp dat zich richt op afvalscheiding met behulp van magnetische dichtheidscheiding (MDS). Dat is een bijzondere vorm van drijf-zink-scheiding waarbij deeltjes van verschillende materialen zich al naar gelang hun dichtheid op een specifieke hoogte in een magnetische vloeistof verzamelen.

Social Enlightenmentz

Een Social Enlightenment laat mensen en bedrijven door middel van een innovatie, idee of concept op een andere manier naar de wereld kijken. En inspireert henzelf en anderen om te verduurzamen. In deze categorie staan in de finale: Holland Container Innovations met 4FOLD een opklapbare zeecontainer die ingeklapt nog maar een kwart van zijn omvang heeft. Vier gevouwen containers kunnen op elkaar worden gestapeld en als één reguliere container worden behandeld en dat scheelt een hoop vrachtwagens.
Mud Jeans is het eerste en enige circulaire denim merk. Na gebruik kunnen klanten de jeans terug sturen en switchen naar een nieuw model. De teruggestuurde broeken worden aangeboden als vintage jeans of verwerkt tot grondstof voor een nieuwe jeans.
De laatste finalist is Yoni Care dat maandverband en tampons maakt van biologisch katoen en het taboe rondom deze producten wil verbreken.

Project Enlightenmentz

Een Project Enlightenment is een industriële investering met duidelijke verduurzamende doelstellingen. Door te investeren in een nieuwe installatie wordt bijvoorbeeld structureel veel water of energie bespaard of komt een grote CO2-reductie tot stand. Het project kan ook de footprint verlagen door gebruik van duurzamere grondstoffen. In deze categorie zijn de finalisten: Avantium met het Zambezi project. Zij willen zuivere glucose maken uit houtsnippers.
TU Eindhoven, TU Delft en ROC’s uit de regio Eindhoven doen mee met hun brug van biocomposiet.
Deze veertien meter lange ‘biobrug’ is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels. Met deze brug willen de initiatiefnemers de potentie aantonen van biocomposiet als een duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen.
Tenslotte kijkt het project RINEW of het mogelijk is om de (afval)waterkringloop te sluiten door middel van hergebruik. Vijf organisatie willen decentraal nutriënten, energie en water uit afvalwater halen. Naast het terugwinnen van grondstoffen wordt ook naar de toepasbaarheid van deze stoffen gekeken. Het project is een samenwerking tussen Evides Waterbedrijf, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en gemeente Rotterdam.

Winnaars

De winnaars krijgen veel aandacht in de bladen en op de websites van uitgeverij Industrielinqs, ze krijgen een jaar lang toegang tot verschillende evenementen van hen. Ook biedt MVO Nederland ze een partnerschap aan. In januari kan het publiek via internet stemmen op de finalisten. Daarnaast worden de winnaars mede bepaald door een jury en de bezoekers van het Duurzaam Geproduceerd congres.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West