Dagmar Aarts Archieven - Utilities

Op de Chemelot site in Limburg zijn tl-lampen vervangen door intelligente led-verlichting. Met de nieuwe lampen is het energieverbruik met tachtig tot meer dan negentig procent te verlagen. Bijzonder is dat deze led-lampen speciaal voor de chemische industrie zijn gemaakt, geen onderhoud nodig hebben en intelligent te schakelen zijn. Daarnaast is uniek dat de lampen niet van de fabrieken zelf zijn, zij nemen alleen maar licht af.

Er bestond nog geen intelligent en draadloos bestuurbaar armatuur dat voldeed aan de eisen van de chemische industrie. De nieuwe armatuur heeft de komende tien tot vijftien jaar geen onderhoud nodig. En dan is de led-verlichting die nu is ontwikkeld ook nog op afstand dim- en regelbaar. Uniek volgens de betrokkenen. Maar niet alleen dat was bijzonder aan het project, ook de leaseconstructie die is opgezet is speciaal.

Lease

Een operational leaseconcept ontzorgt de bedrijven op Chemelot volledig op het gebied van verlichting, kortom light-as-a-service. Voor de deelnemende Chemelotbedrijven is dit ondergebracht in TPPL Chemelot Leasing (TCL), dat de armaturen financiert en de installatie en het onderhoud voor zijn rekening neemt.

Het zijn niet zomaar led-armaturen die zijn gemaakt. Hun intelligentie maakt ze onderscheidend. Via een draadloos netwerk geven ze informatie door over hun conditie. Jaap Feddes (CEO PSPL): ‘Denk daarbij aan vervuiling, storingen, omgevingslicht en branduren. Ook weet je continu wat de resterende levensduur van je installatie is.’

Lichtvervuiling

De belangrijkste aanleiding om de nieuwe lampen op te hangen was de lichtvervuiling. Hans Smeets (Sr technical support engineer van Sitech Services): ‘Er is hier nu altijd een zee van licht, terwijl er ’s avonds bijna niemand in de fabrieken is. Als we iets aan die verlichting doen, is het ook voor iedereen duidelijk dat we met duurzaamheid bezig zijn. Er gebeurt op dat gebied veel op deze site, maar dat is voor de buitenwereld niet zichtbaar.’

Ook vanuit veiligheidsoogpunt is de nieuwe verlichting belangrijk. In de fabrieken is het nu net alsof je in het daglicht staat wat comfortabeler is aan de ogen en de werkplek beter zichtbaar maakt. Daarnaast schakelt de verlichting vanzelf aan bij alarmsituaties of als het draadloze netwerk voor de besturing van de verlichting uitvalt. Verlichting kan ook altijd nog vanuit de controlekamer worden aangezet.

Badge met lichtvoorkeur

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de led-verlichting nog slimmer wordt ingezet. Zo kunnen werknemers met een badge worden uitgerust waarin hun persoonlijke lichtvoorkeur is opgeslagen. Als een medewerker dan in de fabriek komt, weet het systeem hoeveel licht hij fijn vindt om in te werken.

Lees een uitgebreid artikel over de slimme led-verlichting in iMaintain 6 en Petrochem 7/8.