Ørsted Archieven - Utilities

Ørsted’s windpark Borssele 1&2 is officieel geopend. Het windpark is al operationeel sinds het laatste kwartaal van 2020, maar de officiële ingebruikname stelde men uit vanwege Covid. 

Borssele 1&2 is het eerste windpark van Ørsted in Nederland en heeft een capaciteit van 752MW. Daarmee is het windpark op zee het grootste operationele windpark op zee in Nederland en het op een na grootste wereldwijd.

In 2016 bracht Ørsted het winnende bod uit voor een prijs van 72,7 euro per megawattuur. Een prijsdoorbraak voor offshore wind. Door extra veiligheidsmaatregelen op zee en op land waren de Denen in staat om de bouw tijdens een wereldwijde pandemie voort te zetten. Inmiddels is  Norges Bank Investment Management mede-eigenaar geworden van het windpark.

In 1991 bouwde Ørsted (toen nog DONG Energy) in Denemarken het eerste windpark op zee ter wereld. Sindsdien ontwikkelde en exploiteerde Ørsted meer dan 25 windparken op zee in Europa, Azië en Noord-Amerika. De 25e turbine van Borssele 1&2 was de 1.500e turbine van Ørsted.

Het Deense Ørsted (voorheen DONG Energy) gaat een onderhoudsbasis voor windpark op zee Borssele 1+2 bouwen in Vlissingen-Buitenhaven. Eerder dit jaar werd al een overeenkomst met North Sea Port gesloten voor het gebruik van de haven en het vestigen van de onderhoudslocatie. Nu zijn de vergunningen rond.

Ørsted won, toen nog als Dong Energy, in 2016 de aanbesteding voor Borssele 1&2, dat naar verwachting eind 2020 volledig operationeel is. Het windpark krijgt een capaciteit van 752 megawatt en wordt 23 kilometer vanaf de kust van Westkapelle gebouwd. De acht-megawatt turbines die worden geplaatst, hebben een rotor van 167 meter. Het is de eerste keer dat turbines met zo’n enorme rotor worden gebruikt voor een windpark.

De bouw van de onderhoudsbasis begint in het vierde kwartaal van dit jaar. Het gebouw krijgt een vloeroppervlak van ongeveer 2.100 vierkante meter. Van daaruit zal de bouw van het windpark en vervolgens de onderhoudswerkzaamheden op zee worden gecoördineerd.