Steffen Fuchs Archieven - Utilities

Het Noorse technologiebedrijf EnergyNest en het Italiaanse energiebedrijf Enel gaan samenwerken op het gebied van warmteopslag. De thermische batterij die EnergyNest ontwikkelde wordt geproduceerd op het terrein van Mebin in Europoort. Enel wil testen of warmteopslag in beton zijn thermische elektriciteitsproductie efficiënter en flexibeler kan maken. 

Energieleverancier Enel heeft aangegeven thermische batterij van EnergyNest te testen in een van zijn elektriciteitscentrales. Volgens EnergyNest kan met de betterij aanzienlijk worden bespaard op energie en daarmee op CO2-uitstoot. De terugverdientijd van de batterij ligt volgens EnergyNest onder de drie jaar, wat het een interessantetechnologie maakt voor bedrijven met veel overtollige warmte.

Thermische centrale

De samenwerking met EnergyNest biedt Enel de kans om de Thermal Energy Battery-oplossing van EnergyNest in reële omstandigheden te testen in thermische energiecentrales. Het doel van het innovatieve project is aan te tonen hoe restwarmteterugwinning in thermische energieopslag de flexibiliteit en duurzaamheid van thermische energiecentrales kan vergroten. Met deze activiteit kan Enel de robuustheid van de technologie beoordelen, net als  de potentiële bijdrage aan een hogere efficiëntie en de positieve impact op het milieu.

Energieopslagbeton

Vorige week onthulde EnergyNest zijn eerste thermische batterijmodule, geproduceerd in zijn nieuwe productiehub in Europoort, Rotterdam, op de site van partner Mebin. Verwacht wordt dat de productie voor twee commerciële projecten aan het einde van het jaar zal beginnen. De innovatieve batterijmodules van EnergyNest bestaan ​​uit lokaal geproduceerde, recyclebare materialen – ingelaste stalen buizen met Heatcrete, een hoogwaardig thermisch energieopslagbeton, ontwikkeld in samenwerking met HeidelbergCement, het Duitse bedrijf voor multinationaal gebouwenmateriaal.