Vyncke Archieven - Utilities

Dat biomassa wordt ingezet door industriële verbruikers, is een open deur intrappen. Iets anders is het als de volledige energie-inhoud tot biostoom wordt verwerkt. Dat doen de gebr. Brouwer in Balkbrug met hun biostoomcentrale. Sinds november 2017 levert deze centrale als enige in Nederland alle stoom aan de kaasfabriek van het vlakbij gelegen FrieslandCampina.

In 2011 voerden BTG en Stimuland het haalbaarheidsonderzoek Multi-fuel bio-energieopwekking uit hout en stro uit. Toen al richtte de aandacht zich op het industrieterrein in Balkbrug, tussen Zwolle en Hoogeveen. Uiteindelijk kozen de gebroeders Brouwer voor alleen houtsnippers. Wat ze goed hebben opgepakt, zijn de brandstofvoorziening en levering van warmte in de vorm van stoom. De studie liet zien dat dit kritische factoren waren.

opstart

De installatie om houtsnippers in stoom om te zetten, staat op 450 meter van de fabriek van FrieslandCampina. Transmissieverliezen zijn zodoende te verwaarlozen. Bert Willigenburg, projectleider voor de biostoominstallatie: ‘Vyncke heeft al een aantal installaties op biomassa in ons land gerealiseerd, onder meer voor stadsverwarming in Utrecht en Veenendaal. Op ons bedrijventerrein Katingerveld draait sinds vorige herfst een stoomturbine van tien megawatt thermisch en 1,1 megawatt elektrisch bij meer dan achthonderd graden Celsius die jaarlijks twintigduizend à 25 duizend ton houtsnippers kan verstouwen.’

Volgens Henk Brouwer, draait de installatie vanaf het moment van opstarten tot op heden als ‘een tierelier’. ‘De opstart is probleemloos verlopen, alles klopte vanaf het begin en is ook binnen budget gebleven. Dat kan alleen maar als je alles van tevoren goed met elkaar afstemt.’

De biostoominstallatie is met opzet groter gedimensioneerd dan om alleen aan de warmtevraag van de nabijgelegen kaasfabriek te voldoen. Brouwer: ‘Voor een optimale prestatie van de state-of-the-art stoomturbine drogen we de Petfood, in zelfstandig bedrijf, bij een temperatuur van tachtig à negentig graden. Ook is het mogelijk om bij die temperatuur een warmtenet voor het hele dorp Balkbrug, met circa vierduizend inwoners, aan te leggen.’

Processen

Alle stoom van Brouwers’ centrale gaat naar de kaasfabriek van FrieslandCampina, bijna een halve kilometer verderop. Daar wordt het gebruikt voor drie processen: reiniging van de installatie, indampen van de wei en pasteurisatie van de melk.

Dankzij de biostoomcentrale van Brouwer zijn alle processen in de kaasfabriek van Balkbrug niet alleen duurzaam geworden maar ook nog eens circulair. Vrijkomend water bij het indampen van de wei wordt gebruikt voor reiniging van de installaties. Het stoomcondensaat gaat weer de ketel in.

Dit bericht is een fragment van een artikel uit de komende editie van Utilities. Begin mei kunt u Utilities 3, met het thema: schoon gas en biomassa, op de mat verwachten. Nog geen abonnee: meldt u zich snel hier aan.