Van Oord en Siemens Gamesa bouwen Fryslân nearshore windpark - Utilities
nieuws

Van Oord en Siemens Gamesa bouwen Fryslân nearshore windpark

Publicatie

7 aug 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

offshore wind

Het consortium van Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy is door Windpark Fryslân geselecteerd als de preferred contractor voor de bouw van het Fryslân nearshore windpark. Het windpark bevat 89 windturbines met elk een vermogen van 4,3 megawatt in het Friese deel van het IJsselmeer, naast de Afsluitdijkdam in Nederland.

In het consortium is Van Oord verantwoordelijk voor de Balance of Plant-werkzaamheden, inclusief het ontwerp, de fabricage en de installatie van de funderingen en kabels voor het windproject. Van Oord zal ook de apparatuur leveren voor de installatie van de turbines. Siemens Gamesa Renewable Energy is verantwoordelijk voor het ontwerp, de fabricage en de inbedrijfstelling van de SWT-DD-130 windturbines, elk met een individuele capaciteit van 4,3 megawatt en een rotordiameter van 130 meter, en het onshore onderstation. De naafhoogte van de turbines bedraagt ​​109 meter, met een bladhoogte van 174 meter.

Met een totaal nominaal vermogen van ruim 380 megawatt, geeft het project een boost aan de duurzame energievoorziening van de Provincie Friesland. Na succesvolle afronding zal Siemens Gamesa het windpark minimaal 16 jaar onderhouden.

Een uniek kenmerk van de samenwerking tussen de twee bedrijven is het geïntegreerde ontwerp- en uitvoeringsteam. Het consortium zal samenwerken met lokale partners en lokale initiatieven ondersteunen om de Friese economie te stimuleren.

Natuureiland

De nominatie als voorkeurshoofdcontractant omvat ook de bouw van een natuurbehoudeiland naast de Afsluitdijkdam. Door gebruik te maken van bodemmateriaal uit het IJsselmeer wordt twee hectare nieuw land en 25 hectare beschut ondiep water aangelegd. Het eiland zal worden gebruikt tijdens de bouwfase en zal worden getransformeerd naar een beschermd natuurgebied. Aan de oevers van het eiland ontstaan ​​nieuwe natuurgebieden, zowel boven als onder water. Het gebied is ontworpen om vissen en vogels aan te trekken voor foerageren en rusten.

De definitieve contracten voor de bouw zullen naar verwachting later dit jaar worden ondertekend. Het hele project omvat een investeringsbedrag van meer dan 500 miljoen euro. De bouwwerkzaamheden starten in 2019. Het windpark Fryslân nearshore zou tegen midden 2021 volledig operationeel zijn.

 

Bron: Van Oord

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West