Deltavisie 2018: Gasunie en AkzoNobel over innovatie - Utilities
nieuws

Deltavisie 2018: Gasunie en AkzoNobel over innovatie

Publicatie

29 mrt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

chemie, innovatie

De keynotes van Deltavisie 2018 op 7 juni zijn bekend. Zo spreekt Gasunie-bestuurder Ulco Vermeulen over de groene moleculen die in aantocht zijn. Hoe anticipeert het gastransportbedrijf daarop? Ook AkzoNobel loopt voorop in innovatie. Volgens directeur Energie Marcel Galjee kan de chemie een sleutelrol spelen in de energietransitie.

AkzoNobel wil gaag het voorbeeld geven. En met name de onlangs afgesplitste chemietak. In Rotterdam onderzoekt dit onderdeel samen met partners de mogelijkheden voor een fabriek dat methanol uit afval produceert. Ook is het chemie-onderdeel betrokken bij de bouw van een bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl. Op dezelfde locatie wil het samen met Gasunie grootschalig waterstof gaan produceren. Via elektrolyse van water.

Power-to-gas

Ook Gasunie ziet dus veel in groen waterstof. Volgens een recent rapport is grootschalige inzet van duurzaam geproduceerde  waterstof al over tien jaar realistisch. Gasunie bereidt zich daar nadrukkelijk op voor. Zo is het gastransportbedrijf een van de initiatiefnemers van een gigantisch energie-eiland op de Doggersbank, in de Noordzee. In de toekomst kunnen van daaruit enorme stromen waterstof richting de Rotterdamse industrie komen. En nu al is Gasunie betrokken bij projecten op het gebied van power-to-gas, bijvoorbeeld in Delfzijl en Zuidwending. Ook met groen gas maakt het concern vorderingen, bijvoorbeeld bij het project met superkritisch water in Alkmaar. Gasunie lijkt een koppositie in de energietransitie op te eisen.

Industry 4.o

Naast Vermeulen en Galjee spreekt ook Mark Haarman van Mainnovation tijdens Deltavisie. Zijn bureau onderzoekt momenteel de staat van de fabrieken in de Nederlandse petro- en chemische industrie. In opdracht van de overheid  brengt Mainnovation de toestand van onder meer leidingen, reactievaten, tanks en andere procesinstallaties in kaart. Wat treft het bureau aan? In een ander onderzoek analyseert het bureau de digitalisering in de industrie. Haarman: ‘Er wordt in ons land veel gesproken over de mogelijkheden van Industry 4.0, Internet of Things. De echte daden moeten nog komen.’

Meer over Deltavisie 2018 en inschrijven.

Fotocredit: Wim Raaijen
Bron: AkzoNobel

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West