Gasunie wil ook met Engie waterstoffabriek bouwen in Noorden - Utilities
nieuws

Gasunie wil ook met Engie waterstoffabriek bouwen in Noorden

Publicatie

19 okt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Gasunie, groene waterstof, project

Engie en Gasunie onderzoeken de haalbaarheid van een 100 Megawatt-installatie met elektrolyzers. De groene waterstoffabriek moet begin volgende decennium worden gebouwd op een locatie in het noorden van Nederland.

Noord-Nederland is volgens Engie en Gasunie bij uitstek geschikt voor een dergelijke fabriek. Zo neemt de aanvoer toe van groene stroom door de nabijheid van het Gemini-windpark en de aansluiting op de Norned-kabel. In 2019 volgt ook de aansluiting met de  Cobra-kabel. Pluspunten zijn bovendien het bestaande gasinfranetwerk, de gasopslagmogelijkheden en de aanwezigheid van grote industriële gebruikers van waterstof. De ambitie is om de waterstofketen vervolgens op weg naar 2030 stapsgewijs verder uit te bouwen naar grote schaal.

Derde aankondiging

Het is de derde grote aankondiging van een waterstofproject binnen en week. Zo willen Nouryon een waterstoffabriek op het terrein van Tata Steel bouwen in IJmuiden. Gasunie, Tennet en Thyssengas hebben grote plannen in Duitsland.

Al eerder ontvouwden Nouryon (voorheen onderdeel van AkzoNobel) en Gasunie al plannen voor een waterstoffabriek in Delfzijl.

Bron: Gasunie

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West