Gasvraag EU stijgt voor het eerst in vier jaar - Utilities
nieuws

Gasvraag EU stijgt voor het eerst in vier jaar

Publicatie

4 apr 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De ramingen voor 2015 suggereren dat de 28 EU-landen gezamenlijk 4.603,6 terawattuur calorische waarde (TWh GCV), gas verbruikten. Dat komt neer op 426.300.000.000 kubieke meter (bcm) of 356.300.000 ton olie-equivalent calorische (Mtoe NCV).

Eén factor die meespeelde in de toename van het gasverbruik is het weer. De temperaturen in 2015 kwamen dichter bij het gemiddelde dan in 2014. De residentiële vraag naar aardgas voor verwarming zag  een netto toename in een aantal landen. Die trend werd versterkt doordat de helft van de nieuwbouwwoningen in Duitsland wordt uitgerust met gasgestookte installaties. Gas wordt steeds vaker ingezet als flexibele brandstof voor extreme koude- of warmtepieken.

Een aantal andere factoren bepaalden de toename van het gasverbruik in 2015. Zo zagen landen als Tsjechië, Frankrijk en Slowakije economisch herstel, wat zich uitte in een stijging van de industriële gasvraag. Deze trend werd echter voor een deel geflatteerd door dalingen in de industriële activiteiten van andere landen.

Ook veranderingen in de vraag in de energiesector als gevolg van de prijsdaling van gas  (bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk) en de toegenomen vraag naar koeling (bijvoorbeeld in Italië en Griekenland) zorgden voor een toename in het gasvolume. Andere lidstaten ontmoedigden juist het gasgebruik door fiscale maatregelen te nemen (Finland). Andere landen zagen het aandeel gas juist afnemen door de nog lagere kolenprijs. Nederland staat hierin niet alleen: ook Ierland en Duitsland zagen een verschuiving van gas naar kolen. LNG was verantwoordelijk voor het grootste deel van de importwinsten. In Nederlandis de LNG-invoer ruwweg verdubbeld en de Italiaanse LNG-import steeg met ongeveer 34 procent. Ook de bijdrage van gecomprimeerd aardgas (CNG) nam toe, met name door Tsjechie, dat een toename van 46 procent zag in het CNG-verbruik.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.