Gelderland stelt 1,8 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar diepe geothermie - Utilities
nieuws

Gelderland stelt 1,8 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar diepe geothermie

Publicatie

8 feb 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

geothermie, investering

De provincie Gelderland stelt 1,8 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de mogelijkheden van ultra diepe geothermie in Renkum. Het onderzoek is een initiatief van papierproducent Parenco, dat met aardwarmte haar stoomproductie volledig wil verduurzamen.

Ultra diepe geothermie is een manier om warmte in diepere aardlagen te gebruiken met temperaturen boven de 130 graden Celsius. Door die hoge temperaturen is het een alternatief voor fossiele brandstoffen in industriële productie.

Op dit moment is er weinig kennis van de ondergrond en de potentie van ultra diepe geothermie in Nederland. Voor het gebied rondom Renkum is bekend dat er onder de strook van Renkum naar Nijmegen op een diepte van zo’n zes kilometer een aardlaag zit waar mogelijk stoom van 180 graden Celsius gewonnen kan worden. Om die aan te kunnen aanboren is veel meer detailkennis nodig.

Hiervoor wordt onder andere seismisch onderzoek gedaan. Hierbij worden trillingen door de aardlagen heen gestuurd, waardoor een beeld wordt gecreëerd van de diepe ondergrond. Het seismisch onderzoek zal in de loop van dit jaar plaatsvinden. Begin 2019 worden de eerste resultaten verwacht.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West