Glastuinders Noord-Holland krijgen bio-CO2 van HVC - Utilities
nieuws

Glastuinders Noord-Holland krijgen bio-CO2 van HVC

Publicatie

31 mei 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

CO2 als grondstof

Glastuinders in de kop van Noord-Holland gaan hun gewassen voortaan laten groeien met BIO-CO2 dat wordt gewonnen uit de rookgassen van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. HVC bouwt daarvoor een CO2-afvanginstallatie als demonstratieproject. Dit is een tussenstap naar een full scale-installatie.

Chris Kuijten, directeur HVC: ‘Afvangen van bio-CO2 uit rookgassen en afzetten als plantenvoeding aan tuinders leek een utopie, maar is na vier jaar voorbereiding werkelijkheid. HVC installeert momenteel in Alkmaar een afvang-installatie als demonstratieproef bij de bio-energiecentrale; de warmtebron die ook ruim 4.800 huishoudens in de regio Alkmaar van groene warmte voorziet. De installatie gaat dit jaar in bedrijf en we gaan het benutten van BIO-CO2 samen testen met de glastuinders uit de kop van Noord-Holland.”

De BIO-CO2 uit de rookgassen worden nuttig hergebruikt door de glastuinders die zo geen gebruik hoeven te maken van fossiel aardgas. Eén ton van BIO-CO2 van HVC betekent een besparing van een halve ton CO2 uit aardgas. Kuijten: ‘HVC is het eerste bedrijf dat CO2-afvang uit een bio-energiecentrale realiseert in Nederland en deze omzet in vloeibare CO2 voor tuinders in de regio.’

HVC wint direct de BIO-CO2 terug uit de rookgassen waardoor HVC zelf de directe CO2-emissie vermindert. Gekoppeld aan de bio-energiecentrale voorkomt de afvanginstallatie jaarlijks dat zo’n vier kiloton aan CO2 nutteloos in de atmosfeer verdwijnt. Glastuinders maken nu gebruik van CO2 uit fossiele aardgasinstallaties om hun tomaten en andere gewassen sneller te laten groeien. Vooral op zomerse dagen is hieraan behoefte. Eén ton BIO-CO2 bespaart een halve ton fossiele CO2 uit aardgas.  De CO2 moet eerst vloeibaar gemaakt zijn om het te kunnen vervoeren. Dit gaat dan in tankwagens die de ‘plantenvoeding’ in forse opslagtanks bij de kassen overpompen.

Demo

De bouw van de CO2 demo-proefinstallatie is een tussenstap voor het realiseren van een grotere afvanginstallatie als regionale bron voor BIO-CO2 en het behalen van de Noord-Hollandse Green Deal CO2 voor glastuinbouwbedrijven. De externe toevoer van CO2 is een belangrijke randvoorwaarde voor de energieverduurzaming in de glastuinbouwsector. Planten hebben in de zomer extra CO2 nodig voor optimale groei. Veel tuinbouwbedrijven doseren daarom nu al extra CO2 in de kassen.

Warmte

De bio-energiecentrale van HVC levert naast BIO-CO2 aan de glastuinders ook warmte aan ruim 4.800 klanten in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Uiteindelijk is het de bedoeling om ruim 15.000 woningen en bedrijven van groene duurzame warmte te voorzien. De bio-energiecentrale waar houtafval  wordt verbrand, is feitelijk een grote CV-ketel voor de regio. Bij de verbranding van het houtafval komt stoom vrij en daarmee wordt water opgewarmd dat via warmteleidingen naar woningen en bedrijven in de regio wordt gebracht. Zo kunnen klanten hun huizen en bedrijven groen verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug naar HVC. Daar wordt het weer opgewarmd en gaat weer naar klanten toe.

Bron: HVC

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West