Groen gas booster voor productie duurzaam gas - Utilities
nieuws

Groen gas booster voor productie duurzaam gas

Publicatie

27 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Gasunie, groen gas

Gasnetbeheerder Gasunie Transport Services en netbeheerder Enexis Netbeheer zijn in de gemeente Midden-Drenthe gestart met de realisatie van een groen gas booster. Deze installatie moet de productie van groen gas naar een hoger niveau tillen en grootschalig transport mogelijk maken. Een primeur in Nederland.

Groen gas wordt gemaakt door biogas geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Dit gas is schoon geproduceerd, hernieuwbaar en daarmee de duurzame variant van aardgas. De booster wordt gebouwd in Wijster nabij de groengasproductielocatie van Attero, daar waar het landelijke gasnetwerk van Gasunie overgaat in het regionale netwerk van Enexis. Deze installatie verbindt het grote regionale aanbod met de landelijke vraag.

Landelijk gasnetwerk

Het grootste deel van het jaar wordt dit gas lokaal ingevoed, aangevuld met aardgas uit het landelijke net. In de zomer is de lokale vraag naar gas lager, dan er wordt aangeboden. Op die momenten kan het overschot groen gas worden toegevoegd aan het landelijke gasnetwerk. Daar is de vraag het hele jaar door een stuk hoger. Omdat de booster slechts het ‘overtollige’ groene gas hoeft te comprimeren, zorgt dit voor een compact en efficiënt systeem.

Duurzame verwarming

Verder is volgens het Klimaatakkoord in 2030 twee miljard kubieke meter groen gas nodig voor de duurzame verwarming van woningen en gebouwen. Dat is meer dan de huidige productie. De Nederlandse gasnetbeheerders werken daarom samen om het invoeden van dit type gas te stimuleren door het grootschalig transport ervan mogelijk te maken. De groen gas booster is een energiezuinige- en maatschappelijk voordelige manier om het gasnet geschikt te maken voor de toename van groen gas.

Planning

De booster is een initiatief van Gasunie, Enexis Netbeheer en afvalverwerker Attero en wordt gebouwd nabij de productielocatie van Attero in Wijster (Drenthe). Naar verwachting wordt de booster vanaf medio 2019 in gebruik genomen. Vanaf dat moment worden jaarlijks nog eens 17.000 extra huishoudens voorzien van groen gas.

Groen gas booster

Artist impressions van de booster

Groen gas booster

Bron: Gasunie

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West