Groene warmte op weg naar Alkmaarse binnenstad - Utilities
nieuws

Groene warmte op weg naar Alkmaarse binnenstad

Publicatie

9 apr 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

CO2-reductie, restwarmte

Door de waterweg Hoornsevaart te kruisen komt groene warmte voor bedrijven in de binnenstad binnen handbereik. Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) van de gemeente Alkmaar: ‘Voor Alkmaar is dit van grote betekenis. De stad wordt een stuk duurzamer, omdat we dankzij het warmtenet een forse CO2-reductie bereiken. Zo komen we een stap dichter bij de duurzaamheidsdoelstellingen die wij hebben gesteld in het duurzaamheidsprogramma 2016-2020.’

Na het oversteken van de Hoornsevaart bereikt het warmtenet Overstad. ‘In dat deel van de stad ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. We zijn in gesprek met bedrijven die er gebruik van kunnen maken. Eén daarvan is Poppodium Victorie dat voor warmte heeft gekozen’, legt Arjan ten Elshof, directeur HVC uit. De aansluiting van Poppodium Victorie is vanaf 2017 goed voor een CO2-reductie van 53 ton per jaar. En dit staat gelijk aan 14 auto’s die elk 25.000 km per jaar rijden.

Technisch hoogstandje

Voor de oversteek van het warmtenet naar Overstad is een deel van de Hoornsevaart afgezet met damwanden en vervolgens leeggepompt, om de leidingen onder het water te leggen. Een technisch hoogstandje omdat er veel kabels en leidingen liggen, zoals hoogspanning en riolering, waar omheen moet worden gewerkt. Tevens moet de waterkering (dijk) in tact blijven. De aanleg heeft impact op de leefomgeving van de direct omwonenden. Aannemer Visser & Smit Hanab (VolkerWessels) heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van zinkers. Zij voeren de werkzaamheden zorgvuldig uit en proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Samen Slimmer

De werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet worden gecombineerd met werkzaamheden van PWN voor de drinkwaterleveringszekerheid en de reconstructiewerkzaamheden in Overstad en de Rekerbuurt. Door werk-met-werk te combineren wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt, bespaart dit kosten en worden de wegen maar een keer opengebroken.

Van gas los

Op 8 maart jl. ondertekende de gemeente Alkmaar de Green Deal ‘aardgasloze wijken’. Alkmaar heeft een voortrekkersrol en wilt een aardgasloze (bestaande)wijk realiseren. De gemeente onderzoekt samen met HVC welke wijk en welke gebouwen aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Het warmtenet aanleggen in nieuwbouw wijken heeft relatief weinig impact, maar de potentie zit niet alleen daar. Ook de bestaande wijken sluit HVC graag aan, zodat de restwarmte optimaal benut wordt en er zoveel mogelijk CO2-reductie wordt gerealiseerd.

Bron: HVC

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West