Grolsch blijft duurzaam innoveren - Utilities
nieuws

Grolsch blijft duurzaam innoveren

Publicatie

15 jun 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Asahi, Grolsch

Grolsche Bierbrouwerij, sinds vorig jaar onderdeel van Asahi, maakt vaart met haar duurzame doelstellingen. De waterfootprint is sinds 2008 met 23 procent gedaald en staat nu op 3,4, waarmee Grolsch een keurige middenmoter in de brouwerijwereld is. Die voor CO2 reductie – 5,56 kilogram per hectoliter – zal in 2017 worden gehaald. ‘Het is cruciaal dat we alert blijven en aandacht aan duurzame innovatie schenken’, zegt utility manager Martin Bosscher. ‘Optimalisatie zal in kleine stappen verlopen.’

Tekst: Tseard Zoethout

SAB Miller, voorganger van Asahi, heeft sinds 2008 een traject voor duurzame bedrijfsvoering bij de brouwer uit Enschede uitgelegd. Op hoofdlijnen kwam het plan erop neer dat de Zuidafrikanen in 2020 de CO2 uitstoot met 33 procent wilden verminderen, afgezet tegen 2008. Toen de overname april 2016 werd afgerond, is dat door de Japanners overgenomen.

Behandeling bronwater

Een van de meest ingrijpende projecten dit jaar is terugwinning van spoelwater in de waterbehandelingsinstallatie. Vroeger ging het spoelwater afkomstig van zandfilters als koud water naar de Afvalwater zuiveringsinstallatie. Dit jaar heeft de bierbrouwer het proces ontkoppeld door het spoelwater eerst door middel van membranen te zuiveren en vervolgens te hergebruiken.

Meten en regelen

Andere stappen zijn moeilijker te nemen. Vooral de lage elektriciteitsprijs strooit zand in de motor. Mede daardoor hebben sommige projecten een ROI van ruim 4 tot 6, oftewel dat de investeringen zich pas in ruim vier à zes jaar hebben terugverdiend. Wil de brouwer tijdens het proces besparen, dan zal het de meet- en regeltechniek moeten optimaliseren.

Een voorbeeld van zo’n stap is de koelinstallatie die elektrisch wordt aangedreven. Vorig jaar hebben engineers van Grolsch testen op de installatie uitgevoerd en is een van de vijf grote compressoren ook toerengeregeld gemaakt. Andere besparingen liggen volgens Bosscher vooral op het terrein van het optimaliseren van de regeltechniek.

Beter brouwen

Centraal staat voor Grolsch het brouwproces waar circa één derde van alle energie naar toe gaat. Aan de kwaliteit van de verschillende soorten bier mag niet worden getornd, aan het proces wel. Door zo constant mogelijk te koken, valt tussen de één en anderhalf megajoule per hectoliter te besparen.

Biomassacentrale

De koppeling met de nieuwe biomassacentrale van afvalverwerker Twence raakt het bedrijf dan ook zeer. Sinds 2011 levert Twence stoom aan AkzoNobel voor het drogen van zout. Zodra de nieuwe biomassacentrale volgend jaar echter operationeel wordt, komen daar duurzame stroom en stoom bij en ontstaat er een duurzaam industrieel st(r)oomnetwerk. Een warmtenet voor de gebouwde omgeving ligt er al voor de Marssteden. Grolsch kan dat biostoom gebruiken voor brouwen, pasteuriseren, spoelen en ruimteverwarming, Apollo Vredenstein de stoom voor de productie van banden.

Dit artikel is een samenvatting van het interview met Utility manager Martin Bosscher in Utilities 4 2017. Neem nu een abonnement en krijg dertig procent korting. 

Bron: Utilities

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West